Adventkezdő hétvége a debreceni evangélikusoknál

Adventkezdő hétvége a debreceni evangélikusoknál

Share this content.

Szöveg és fotó: dr. Asztalos Éva, további forrás: haon.hu, dehir.hu
Debrecen – Minden évben nagy izgalommal készülünk az adventi időszakra, melynek négy hetében most különösen sok program várja a debreceni evangélikus gyülekezet tagjait és minden érdeklődőt. Az ünnepi alkalmak sorát 2018. november 30-án a családi adventi kézművesdélutánnal nyitottuk meg.

Kézműveskedés

Advent első vasárnapja előtt évről évre összejön a gyülekezet apraja és nagyja, hogy karácsonyi ajándékokat, mécseseket, adventi koszorúkat készítsünk együtt. Ezenkívül ki-ki kedve szerint választhatott, hogy gyöngyből fűz mikulásvirágot, esetleg mézeskalácsot díszít cukormázzal, vagy papírangyalt készít. Jó érzés, hogy az együtt elkészített, szebbnél szebb alkotások díszítik majd az ünnepi asztalokat és a karácsonyfákat.

Fehér ruhában 

December 2-án, advent első vasárnapján úrvacsorai istentiszteletre gyűltünk össze, melynek különlegességét az adta, hogy a gimnazista ifjúság szolgált közöttünk igeolvasással, énekléssel.

Szabó Márta csellóművész – Szabó Gyula egykori lelkészünk lánya – J. S. Bach C-dúr gigue című művével örvendeztette meg a gyülekezet tagjait.

Asztalos Richárd lelkész A jelenések könyvének az efezusiakhoz címzett leveléről beszélt, kiemelve, hogy az új egyházi esztendő kezdetén érdemes visszatekinteni, megvan-e még, illetve hová is tűnik el „az első szeretet” nemcsak a levél eredeti címzettjeinek szívéből, hanem a mindenkori hallgatók szívéből is.

Az istentisztelet úrvacsoraosztással zárult, melynek keretében mindenki egy-egy személyes igei áldásban részesült. 

Adventi gyertyagyújtás

Vasárnap este pásztortűzről gyújtották meg az első adventi gyertyát a Kossuth téren Debrecen karácsonyfájánál, a Nagytemplom előtt. Az adventi lángot a pásztorokkal együtt az énekes hagyományőrzők és a történelmi egyházi felekezetek képviselőinek menete vitte a régi Városháza karácsonyfákkal övezett udvaráról a Kossuth térre. A menetet a háromkirályok és a betlehemi csillag – az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház gólyalábasai vezették, őket követték a hortobágyi pásztorok, a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai, a Pendely család és a Debreceni Népi Együttes.

Az ünnepségen részt vett Zsarnai Krisztián evangélikus esperes is. „A kérdés: kit ünneplünk? Életünk tele van külsőségekkel, sokak számára az advent sem más. Sajnos az ajándékozó helyett az ajándékozott került a középpontba. Ennek nem kellene így lennie. Adja Isten, hogy az ünnepi készülődésben lássuk meg, a szeretet nem csupán néhány napig kell, hogy tartson, s nem a külsőségek a fontosak. Lássuk meg, hogy megajándékozottak vagyunk, s az ajándékozót lássuk, aki úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát küldte el, hogy mi éljünk, ünnepeljünk őáltala” – mondta a Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye esperese.

Címkék: Debrecen - advent -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!