Az egyházi közösség szolgálatának identitásőrző szerepe van – Püspöki vizitáció Stockholmban

Az egyházi közösség szolgálatának identitásőrző szerepe van – Püspöki vizitáció Stockholmban

Share this content.

Szöveg: dr. Pőcze István. Fotó: ifj. Sebestyén Gábor, dr. Müller Adrien, Moldován Mónika.
Stockholm – 2018. november 30-án hivatalos látogatásra érkezett Stockholmba dr. Fabiny Tamás, egyházunk elnök-püspöke. A látogatás kiemelt programja volt a magyar mártírok emlékére tartott istentiszteleten való szolgálat a hétszáz éves strängnäsi dómban, mely korunk számos keresztény mártírjának állít emléket. Közöttük található Sass Kálmán lelkész neve is, akit államellenes összeesküvés és az '56-os eseményekben való közreműködés koholt vádja miatt ítéltek halálra és végeztek ki 1958. december 2-án.

Az immár tizedik alkalommal megtartott ünnepi istentisztelen mondott prédikációjában a püspök történelmi kitekintést tett a kereszténységükért vértanúságot szenvedettek életére. Beszédében rámutatott, hogy hosszú a vértanúk sora, kiknek neve jelzi, miként van jelen a „mártírok ökumenéje” az egyház kétezer éves történelmében. Mint mondta: „bár vér fröccsent a pásztorsubára, a mártírok vére azonban az egyház magvetésévé lett”.

Az alkalmon részt vett dr. Müller Adrien nagykövet asszony, aki felszólalásában rámutatott az esemény fontosságára és a Svédországban működő magyar egyházi közösség szolgálatának identitásőrző szerepére. A nagyszámú gyülekezetet köszöntötte Johan Dalman strängnäsi püspök is, aki nemcsak hogy kiváló kapcsolatot ápol a magyar közösséggel, hanem évről évre helyet is ad e rendezvénynek.    

Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök látogatása nagy örömöt szerzett a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség tagjainak. A dr. Sebestyén Gábor országos főfelügyelővel és Molnár-Veress Pál evangélikus lelkésszel, az egyháztanács lelkészi elnökével való találkozás során kifejeződött, hogy az anyaországi evangélikus egyházzal való kapcsolat eddig is példaértékű volt, melyet a svédországi diaszpóra magyarsága nagyra értékel, és amelyre a jövőben is számít. A megbeszéléseken részt vett dr. Pőcze István evangélikus lelkész is, aki állami ösztöndíjasként szeptembertől Svédországban végez lelkészi szolgálatot. 

A sűrű programú látogatásnak különösen is szép zárása volt advent első vasárnapjának előestéjén a stockholmi nagyköveti rezidencián adott ünnepi fogadás. A kölcsönös tájékoztatás, majd a kötetlen beszélgetés egyben a jövő kontúrjait is mutatta, melyben nélkülözhetetlen szerepe van a svédországi magyarok közötti egyházi szolgálatnak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!