Királyod érkezik hozzád… – Nyugdíjas lelkészek találkoztak

Királyod érkezik hozzád… – Nyugdíjas lelkészek találkoztak

Share this content.

Szöveg és fotó: Hajdú Tibor
Budapest – Idén a Rózsák terei Evangélikus Középiskolai Kollégium adott otthont a nyugdíjas lelkészek adventi összejövetelének, melyet ez alkalommal is az Északi és Déli Evangélikus Egyházkerület, valamint a Budai és Pesti Egyházmegye szervezett.

Cselovszky Ferenc, a Pesti Egyházmegye esperese, az esemény házigazdája köszöntötte megható kedvességgel és humorral a jelen lévő több mint negyven nyugdíjas lelkészt, majd átadta a szót Keczkó Pálnak. 

A Budai Egyházmegye esperese áhítatában advent első vasárnapjának igéje alapján tette fel a kérdést: milyen szívvel készülünk az ünnepre? Hozzátette, sokszor mi is felfedezhetünk olyan emberi érzéseket magunkban, amelyek kiüresítenek. Az isteni cselekvés azonban még ebben is utolér bennünket, hatalmának árnyékában megpihenhetünk. Kiemelte, hogy adventben is megtörténik az a csoda, mely karácsonykor is: Jézus mindenható úrként közénk jön, porszem emberekhez.

Az áhítatot követően a Lutherania Zenekar adott rövid koncertet. Fenyvesi Andrea hegedű- és Fejérvári János brácsaművész mellett Fejérvári Hunor játékában gyönyörködhettek a résztvevők.

Az ünnepség főelőadója, Prőhle Gergely országos felügyelő a reformáció ötszázadik évfordulójának üzenetét és jövőre vonatkozó iránymutatását taglalta a nemzeti gondolat tükrében. Művészeti alkotások – szobrok, festmények és történelmi párhuzamok – alapján vázolta fel az evangélikusság és a nemzet viszonyát. Teológiai megújulás, technológiai fejlődés, az e világban való megmaradás és öröm fontosságát elemezte Luther, Cranach, Melanchthon és nem utolsósorban Bora Katalin tevékenységén keresztül. Az előadás többeket hozzászólásra inspirált, így a ma is friss szellemű nyugdíjas lelkészek egy jó hangulatú beszélgetés, valódi intellektuális élmény részeseivé válhattak. 

Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke köszöntőjében az együttlét örömét hangsúlyozta azokkal, akik az egyház aktív generációjának példaképei voltak. Szívmelengető találkozásokra emlékezve külön kiemelte a papnék szeretetteljes gondoskodását is, akik oly sokszor süteményeikkel kedveskedtek a fiatal teológusoknak. 

Dr. Cserhátiné Szabó Izabella, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese útra bocsátó gondolataiban Lukács evangéliumának második fejezetét idézte. Simeon történetéből kiemelte: egyfajta csoda, és megkapó gyermekeket idősek oldalán látni. Mint ahogy egyfajta csodaélmény az is, ahogy egymás mellé kerül a csecsemő Jézus és Simeon. Rámutatott, hogy bár idős korban a látótér és az élettér beszűkül, de Isten jelenléte, Jézus alakjának csodálása tágasságot ad, és ez adja Isten népének reménységét.

Az ajándékok átadását követően az alkalom szeretetvendégséggel zárult.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!