Ne a törvény betűjét, hanem az emberek lelkét nézzük – Beszélgetés Fabiny Tamással és Prőhle Gergellyel

Ne a törvény betűjét, hanem az emberek lelkét nézzük – Beszélgetés Fabiny Tamással és Prőhle Gergellyel

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Karácsonyi podcastadásunkban dr. Fabiny Tamással, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspökével és Prőhle Gergely országos felügyelővel beszélgettünk az elmúlt hónapok eseményeiről, a most zajló tüntetésekről, a hajléktalanokat érintő rendeletről és egyházunk ehhez kapcsolódó, Márton-napi felhívásáról, valamint arról, hogy mi lehet karácsony valódi üzenete ebben a felfokozódott, megosztott helyzetben.

Az evangélikus egyházvezetőket elsőként Nagy Szabolcs, a Kötőszó blog szerkesztője kérdezte arról, mit gondolnak a tüntetésekről, illetve Beer Miklós katolikus püspöknek a vasárnapi tüntetésen felolvasott üzenetéről: ők vajon mit üzennének a tüntetés szervezőinek, résztvevőinek. Fabiny Tamás elnök-püspök válaszában Beer Miklós védelmére kelt: „Meglepődtem, amikor hallottam, hogy levelet írt a tüntetőknek. Nagyon fontos volt a püspök békére és megnyugvásra irányuló üzenete a szolidaritás kifejezése mellett. Felhívta a figyelmet arra, hogy jó ügyért méltóságteljesen álljanak ki a résztvevők, karácsonyhoz méltó módon és emberhez méltó higgadtsággal. Szomorúan tapasztaltam, hogy ezt az üzenetet sokan nagyon egyoldalúan érzékelték. Némelyek hajlamosak ilyenkor zászlóra tűzni, hogy no lám, itt egy püspök, aki minket támogat, de némelyek – talán még hangosabban – számonkérték – elég csúnyán – Beer Miklóst, elhallgatva azt, hogy ő a békességért emelt szót, és a részvétel tényét püspökhöz méltatlan tettként értelmezték. Én meg szeretném védeni ebben az összefüggésben Beer Miklóst. Azt gondolom, hogy ő egy hiteles személyiség, és nagyon vigyázni kell arra, hogy ne forgassák ki a szavait. Magam is többször átéltem ezt, ezért is tudok együttérezni most vele.”

Arról, hogy mennyiben és milyen szerepet vállalhatnak politikai megmozdulásokban lelkészek és egyházi vezetők, Prőhle Gergely így nyilatkozott: „Alapvető kérdés, hogy mit kezdjünk azzal a helyzettel, amikor egy evangélikus lelkész valamilyen párt színeiben országgyűlési képviselői szerepet vállal. A párt, az csak egy rész. Aki egyházi szolgálatra adja a fejét, az az egészet kell hogy szolgálja. Ezért azt gondolom, hogy bármilyen egyházi tisztviselőnek vagy szolgálattevőnek a teljesen nyilvánvaló pártpolitikai indíttatású szerepvállalással óvatosan kell bánnia, vagy ha ilyet vállal, akkor ennek minden ódiumát magára kell hogy vegye, hiszen abban a pillanatban politikai szereplővé válik. Akiknek választott tisztségük van, és ilyenek vagyunk mi is, akik itt ülünk, az egész evangélikus közösségért felelősek vagyunk. Ezek között vannak olyanok, akik egyetértenek a tüntetőkkel, vannak olyanok, akik nem értenek egyet velük. Ebben az ügyben szerintem óvatosnak kell lennünk.”

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

A hangfelvételt is  a KötőSzó oldalán hallgathatják meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!