A legtöbben nem tudják, hogy Jézus születését ünnepeljük karácsonykor

A legtöbben nem tudják, hogy Jézus születését ünnepeljük karácsonykor

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Prém Alexandra
Református teológus szerzőnk a debreceni adventi vásárban és az egyik nagy bevásárlóközpontban kérdezősködött arról, hogy miről szól a karácsony és hogy kicsoda Jézus/Jézuska. Meglepő válaszok születtek, és a leglelkesebben egy hétéves kisfiú nyilatkozott. A megkérdezettek többsége tudta, hogy a kereszténység tanítása szerint Jézus a Megváltó, a Messiás, Isten fia, mégsem kötik őt karácsony ünnepéhez.

Arra voltam kíváncsi: mennyire tudják az emberek, hogy mit ünneplünk karácsonykor, és hogy valójában ki is az a „Jézuska”, akit ebben az időszakban annyit emlegetünk. Nem hívő családban nőttem fel, karácsonykor nem mentünk templomba, és nem olvastunk Bibliát sem. Mégis hallottam Jézuskáról, ahogy a legtöbb ember és gyerek hall róla, hiszen visszatérő alakja a karácsonyi énekeknek, és a tévében is gyakran vetítenek ebben az időszakban bibliai történetet feldolgozó filmeket, és az ajándékokat is általában „ő hozza”. Ezért érdekes kérdés, hogy egy keresztény kultúrkörhöz tartozó társadalom tagjai mennyire tudatosak abból a szempontból, hogy miért ünnep ez az ünnep. A debreceni adventi vásárban és az egyik nagy bevásárlóközpontban kérdezősködtünk két kérdést feltéve mindenkinek: Miről szól a karácsony?, és Kicsoda az a Jézus vagy Jézuska?

Ez nyilván nem reprezentatív felmérés, mégis érdekes eredmények születtek. Voltak, akik nem vállalták a válaszadást, de akadt olyan is, aki szívesen beszélgetett velünk hosszasan. Mindenféle korosztályból szólítottunk meg embereket: középiskolásokat, fiatal felnőtteket, nyugdíjasokat, családokat és egy általános iskolás kisfiú is szívesen válaszolt, méghozzá meglepő pontossággal a család többi tagját megelőzve. Édesanyja szerint a karácsony a szeretet ünnepe. Viszont nehéz kérdésnek ítélte meg azt, hogy kicsoda az a Jézuska, akit ilyenkor emlegetni szoktunk? Ekkor az iskolás kisfia fölkiáltott: - „Én tudom! Isten!”

Továbbiakban itt olvasható a cikk.

Címkék: karácsony - vélemény -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!