Karácsonyi oratórium a Deák téren

Karácsonyi oratórium a Deák téren

Share this content.

Szöveg: Balicza Klára
Budapest – 2018 adventjének negyedik vasárnap estéjén zsúfolásig megtelt a Deák téri püspöki templom. A Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközségében idén is – mint minden évben 1904-óta – Johann Sebastian Bach Karácsonyi oratóriumának (BWV 248) első három kantátájával zárta az adventi várakozást, és készült a karácsonyra a gyülekezet és énekkara, a Lutheránia egyaránt.

Az esten közreműködtek: Szemere Zita – szoprán, Schöck Atala – alt, Megyesi Zoltán – tenor, Najbauer Lóránt – basszus, Dobozy Borbála – csembaló, Mekis Péter – orgona. A Budapesti Vonósokat és a Lutheránia Énekkart dr. Kamp Salamon Kossuth-díjas karnagy vezényelte.

Az első és a második kantáta között ifj. Cselovszky Ferenc esperes hirdette Isten igéjét az angyali szózat kezdőmondatának („Ne féljetek…”) üzenetét hangsúlyozva. Az alkalmat az áhítat csendjével és az Úrtól tanult imádság, a Miatyánk közös elimádkozásával zárta a gyülekezet és az énekkar.

Az oratórium előadásáról felvétel is készült, melyet Remete Péter készített.

Bach Karácsonyi oratóriuma hat kantátából áll, mely az egész karácsonyi ünnepkört felöleli. Az első három kantáta az Am ersten Weihnachtsfeiertage, Am zweiten Weihnachtsfeiertage, valamint az Am dritten Weihnachtsfeiertage címet viseli, mivel ezek a részek karácsony első, második és harmadik ünnepnapjára íródtak. Az oratórium negyedik, ötödik és hatodik kantátáját pedig Am Neujahrstage (Újév napján), Am Sonntage nach Neujahr (Újév utáni első vasárnapon) és Am Feste der Erscheinung Christi (Vízkereszt ünnepén) mutatták be. Ezért adták most elő a művet két részletben. 

Az oratórium második felének előadása 2019. január 13-án este, 18 órakor lesz. Erre mindenkit nagy szeretettel vár a Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközsége és a Lutheránia Énekkar. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!