A szeretetet hagyta ránk örökül – Sztehlo Gáborra emlékeznek az egykori gyerekek

A szeretetet hagyta ránk örökül – Sztehlo Gáborra emlékeznek az egykori gyerekek

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: K. B.
Újra kapható a Sztehlo-gyerekek voltunk című, a Luther Kiadó gondozásában megjelent, nagy sikerű kötet. Az egyedülálló kiadvány huszonhét portrét gyűjt egybe, egy külön fejezetben pedig visszaemlékezéseket közöl. Az emlékeiket mikrofonba mondó interjúalanyokban, illetve a visszaemlékezőkben közös, hogy mindannyiuk egész további életére meghatározó volt az az időszak, amelyet a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által megszervezett és irányított gyermekotthonokban töltöttek.

Sztehlo Gábor nevéhez kötődik a Gaudiopolis gyermekköztársaság, és talán máig ő a legismertebb magyar evangélikus lelkész. Származásra és vagyoni helyzetre nem tekintve kétezer embert, köztük mintegy ezerhatszáz gyermeket mentett meg a vészkorszak alatt. A világháború utáni években pedig – kezdetben az egyházi fenntartást biztosító Jó Pásztor Alapítvány gyermekotthona, majd a svájci és egyéb külföldi támogatással működő Pax Gyermekotthon keretei között – éveken keresztül fogadott be gyerekeket, kizárólag szükség és rászorultság alapján, származásukra, társadalmi státuszukra, szüleik politikai múltjára vagy a család vallási hátterére egy pillanatig sem tekintve. Irgalom, szeretet, remény, testvériség és testvériesség jelennek meg az egykori mentett vagy gyermekotthonos, ma nyolcvan-kilencven éves férfiak és nők lejegyzett történeteiben.

„Sztehlo Gábor legfontosabb üzenete ma is az: ne engedjük, hogy frontvonalak mögé kényszerítsenek bennünket, hanem álljunk szóba egymással, és közösen dolgozzunk azon, hogy a szeretet és az emberség működni tudjon napjaink megosztott társadalmában is, és hogy keresztény emberekként azt képviseljük, hogy az Isten szeretet. Ez pedig csak úgy megy, ha szót értünk egymással. Ezekből a történetekből az derül ki, hogy Sztehlo Gábor ilyen hídember volt” – nyilatkozta a kötet megjelenése után Laborczi Dóra újságíró, az Evangélikus Információs Szolgálat munkatársa, a kötet egyik szerkesztője, aki maga is részt vett az interjúkészítésben.

És hogy miként emlékeznek rá mindazok, akik gyerekként kapcsolatban álltak vele, vagy felnőttként tudták meg, hogy az életüket neki köszönhetik? Mi történt az egykori Sztehlo-gyerekekkel a háború előtt, alatt és után? Hogyan éltek, és milyen hatással volt rájuk az, akit az „egyetlen igaznak” tartanak ma is? Ez is kiderül a történelmi forrásnak sem utolsó kötetből.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 47–48. számában jelent meg 2018. december 2-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!