Két világ közt lebegve ki mert beszólni egy papnak?

Két világ közt lebegve ki mert beszólni egy papnak?

Share this content.

Forrás: haon.hu, szöveg: PtkI, forrás: gorogkatolikus.hu, fotó: Molnár Péter
Debrecen – Különleges rendezvényen vehettek részt azok, akiket a szombati havazás sem riasztott el a szabadtéri programoktól. A „Beszélgess az óriáskeréken! – Ég és föld” című eseményen a karácsonyi ünnepkör zárásaként, a vízkereszt alkalmából a főtéren található óriáskerék 35 gondolájában a keresztény felekezetek képviselői és az egyházzal ritkán kapcsolatba kerülő érdeklődők beszélgethettek az őket foglalkoztató kérdésekről.

A szervezők nem titkolt célja az volt, hogy azok is közvetlenül és kötetlenül találkozhassanak a hit képviselőivel, akiknek ez valamiért nem életük része. A kabinokban – többek között – Fekete Károllyal, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökével, Kocsis Fülöppel, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitájával és Palánki Ferenccel, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye megyés püspökével lehetett eszmecserét folytatni. De a lelkészek között ott volt Asztalos Richárd evangélikus lelkész is.

„Egy vallomással kezdeném: én nagyon szeretem az óriáskerekeket! Gyerekkoromban karácsonyfát állítottunk, és kicsit félek, hogy az én gyerekeimnek nélkülözhetetlen karácsonyi kelléke lesz majd az óriáskerék-állítás, amit ugyanúgy kivilágítunk és fel is díszítünk majd, mint a fenyőfát” – kezdte az alkalom hangulatához illő humorral köszöntőjét Veres János református lelkész, az ötletgazda. – „2017-et írtunk, amikor a »Szólj be a papnak« Egyesület decemberben villamost bérelt, és a járműben két-három fogyasztóvédő társaságában az egyes és kettes villamosvonalon utaztunk” – emlékezett vissza az ötlet megszületésére Veres János.

Mint mondta, ahogy a vonalon haladt, és meglátta az óriáskereket, már akkor azt gondolta, az utazás a keréken alkalom lehetne, hogy valahogyan megszólítsák a papokat, lelkészeket. Ám az a kérdés is felmerült benne, vajon lehetséges lenne-e ez, vajon sikerülne-e 36 lelkipásztort, papot, főméltóságot összehozni egy ilyen eseményre. A lelkész hangsúlyozta, csak az ötlet volt az övé, s nagy öröm számára, hogy megvalósulhatott, de ehhez kellett egy csapat, aki melléállt, és kellettek hozzá mindazok, akik ezen a szombaton megjelentek, hogy beszélgethessenek az egyházi képviselőkkel.

„Azt gondolom, ez a délután méltó lezárása a karácsonyi ünnepkörnek, és jó kezdete az ökumenének. Január 20-án kezdődik az ökumenikus imanyolcad, aminek nagyon jó, kicsit humoros és mégis komoly indítása ez, hiszen beültetni 36 papot, lelkipásztort, köztük három főméltóságot a hintába és felvinni őket ég és föld közé, ez azért, valljuk meg, nem semmi teljesítmény!” – tért vissza a bevezető humoros hangjához Veres János, s hozzátette, 15 perc alatt el lehet kezdeni jó lelki beszélgetéseket, és később, egy forralt bor mellett leülve be is lehet fejezni őket. Végül áldást kért a vadonatúj óriáskerékre, mert ahogy figyelmeztetett, a szerkezet szórakoztató szerepe mellett az is nagyon fontos, hogy balesetmentesen tudjon működni bárhol, ahol a jövőben felállítják majd. „Mindannyiunk nevében kérem a mindenható Isten áldását a személyzetre, azokra, akik beülnek majd ezekbe a fülkébe, az üzemeltetőre és magára az óriáskerékre is!” – zárta szavait a lelkész.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, mikor az ötlettel megkereste a „Szólj be a papnak” Egyesület elnöke, számára üdvözlendő volt a gondolat, hogy az emberek lelkészekkel beszélgethessenek az óriáskeréken. Mint mondta, akkor még a karácsonyi ünnepkör részeként képzelték el az eseményt, később határoztak úgy, hogy az esemény az ünnepek búcsúztatása legyen vízkeresztkor. Azt is ekkor döntötték el, hogy a meghívottak között minden egyház képviselője szerepeljen, akik szeretnének azokkal az emberekkel elbeszélgetni, akik karácsony után talán magukra hagyottnak érzik magukat, skérdésekkel, a fények lekapcsolása miatt kiüresedéssel állnak szemben.

„Egy hónapig lelki gazdagság volt osztályrészünk, (de) az ünnep lezárult, életünk folytatódik tovább, de a kérdéseink megmaradtak. Ki máshoz fordulhatnánk, mint a lelkivezetőkhöz?” – adta meg a választ Bódor Edit. Az ügyvezető úgy folytatta, ez az alkalom lezárás, de valaminek a kezdete is. Határhelyzet, és amiatt, hogy a kerék ég és föld között áll, alkalmas a kérdések feltevésére, olyan beszélgetésekre, amelyekre a választ talán itt meg is lehet kapni. „Ezen a »járművön« most 15-20 perc alatt egyfajta »stúdióbeszélgetést« lehet folytatni, amely szerintem meghatározó lehet mindkét fél számára” – foglalta össze az ügyvezető.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!