Isten „új szövetsége”

Isten „új szövetsége”

Share this content.

Szöveg: Koczor György, fotó: pexels.com
Isten ezt mondta: „szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, amelyet most a földdel megkötök.” (1Móz 9,13)

Valami új kezdődik. Vége az özönvíznek. Nóé kiszállt a bárkából. Végre biztos talaj van a lába alatt. Hálaáldozatot mutat be Istennek, mert megmaradt. Életben maradt. Isten áldása kísérte. 

De Isten is újat kezd. Elhangoznak a teremtés végén elhangzó szavak: Szaporodjatok, sokasodjatok, és töltsétek be a földet!” És Isten szövetséget köt Nóéval: Szövetségre lépek veletek, és egyetlen élőlény sem pusztul el többé özönvíz miatt, mert nem lesz többé özönvíz, hogy elpusztítsa a földet. Ennek jeleként helyezi az égre a szivárványt. Szivárványt, mely tudjuk, hogy a tökéletes, fehér fény jelenlétét mutatja színekre bontva. A szivárvány íve az íjhoz hasonlít. Az, hogy Isten szivárványívet helyez a felhőkre, arra is emlékeztessen minket, hogy Isten „letette a fegyvert”. Nem harcol többé az ember ellen. Sőt ő maga harcol az emberért, ahogyan azt több ószövetségi történetben is egyértelműen láthatjuk. Ennek a szivárvánnyal jelölt szövetségnek a feltétele pedig nem nálunk és bennünk kereshető és található, hanem egyedül Isten irgalmas szeretetében. Ennek az értünk folyó, isteni harcnak a döntő küzdelme éppen a golgotai kereszten történt. A bűn és halál fölötti győzelemmel végződött. 

Most valami új kezdődik. 2019. Egy új év, egy új lehetőség. Kiléptünk az elmúlt esztendőből. Ha visszatekintünk, Nóéhoz hasonlóan pusztulást, nyomorúságot, halált is látunk. Ugyanazzal a bizonytalansággal és sok-sok kérdéssel szállunk ki 2018 bárkájából, mint Nóé. Legyen nekünk is első mozdulatunk a háláé. Isten megtartott. És Isten megint újat kezd. A kép hasonlít az özönvíz végén láthatóhoz. Nóé kijön a szárazra, a mindent megtisztító vízből a biztos talajra. Isten mentő szeretete azonban most már nem emberi kéz alkotása, hanem Isten maga. 

Most, vízkereszt előtt olvasom Máté evangéliumából az örömhírt: „Amikor pedig Jézus megkeresztelkedett, azonnal kijött a vízből, és íme, megnyílt az ég, és látta, hogy Isten Lelke mint egy galamb aláereszkedik, és őreá száll. És íme, hang hallatszott a mennyből: Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.” És ami nem valósult meg az özönvíznél, Jézusban valósággá válik, hogy valóban új kezdődhessen: Isten „új szövetsége” a számunkra Jézus által, Jézussal és Jézusban adatik. Jézus azzal, hogy vállalta a bűnök bocsánatára való megkeresztelést, megmutatta, hogy magára vette a „világ bűnét”. A keresztség a bűnök lemosásának a jele és eszköze. Ez a jel azt mutatja, hogy ő gondoskodni fog arról, hogy azoknak a bűne, akik benne hisznek, lemosassék. Isten öröme abból fakad, ha a bűneitől megtisztított, Jézus képére átformálódott, újjászületett emberben gyönyörködhet.

Isten tehát megbékéltette magával a világot Jézus Krisztusban. Ezért 2019-re szóló igénk – „[T]örekedj békességre, és kövesd azt! – így is fordítható: Törekedj Krisztusra, és kövesd őt! Kövesd őt, azaz rá hallgass, hogy része legyél az őáltala kapott békességnek és ezáltal az üdvösségnek.

BÚÉK! Bizony új élet kezdődik! Békessége újra életre kelt! Ezért: Bízd újra életed Krisztusra!

Ámen.

Elhangzott 2019. január 7-én a Kossuth Rádió Erős vár a mi Istenünk! című műsorában.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!