Jövő tavaszra elkészülhet a holokauszt-emlékhely a józsefvárosi pályaudvaron

Jövő tavaszra elkészülhet a holokauszt-emlékhely a józsefvárosi pályaudvaron

Share this content.

Budapest – Jövő tavaszra a kormány tervei szerint elkészülhet a holokauszt-emlékhely a józsefvárosi pályaudvaron – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság ülésén 2013. szeptember 12-én Budapesten. Ahogyan azt szerkesztőségünk Gáncs Péter elnök-püspöktől, a Holokauszt Emlékbizottság tagjától megtudta, a tervek szerint Sztehlo Gábor evangélikus lelkésznek és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban tanult zsidó származású diákoknak is lenne egy-egy tárlata az emlékhelyen. Forrás: MTI, szöveg: evangelikus.hu

Lázár János elmondta: két ügyet kiemelten kezel a kormány az emlékévvel kapcsolatban. Egyrészt azt, hogy az ország lehetőleg minél több pontján jöjjenek létre közösségi emlékhelyek, ahol arra hívják fel a figyelmet, milyen fontosak az ismeretek a vészkorszakról. Ebbe a sorba illeszthető a józsefvárosi pályaudvarra tervezett intézmény is. A másik ügy pedig az, hogy a gyermekáldozatokról külön is megemlékezzenek - tette hozzá.

Lázár János közölte: a kormányzat elfogadta a bizottság javaslatát, és a MÁV-ot arra utasította, hogy a pályaudvar projektjének megvalósításában vegyen részt, valamint felkérte Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját, hogy a pályaudvaron létesítendő oktatási központ tartalmát határozza meg, ennek érdekében pedig hozzon létre hazai és külföldi történészekből álló kutatócsoportot.

A kormány Fürjes Balázs kormánybiztost azzal bízta meg, hogy 2014 tavaszára készüljön el a józsefvárosi emlékhely, amelynek megvalósításához a kormány ötmilliárd forintot rendelt, így a források teljes mértékben rendelkezésre állnak - ismertette.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy ezen az összegen felül a hazai civil szervezeteknek, a zsidó közélet szervezeteinek és az oktatási intézményeknek 1,5 milliárd forintos alapot hoztak létre, hogy helyi szinten is lehetővé tegyék az emlékezést. Úgy fogalmazott: szeretnék, ha az emlékezést minden egyes oktatási intézetben elő tudnák segíteni.

Lázár János hangsúlyozta: az oktatási központnak európai szinten is vezető intézménnyé kell válnia, és a külföldi fiataloknak is meg kell mutatnia a magyar történelem holokauszthoz fűződő pillanatait. Jelezte, hogy az UNESCO a magyar tematikus év fővédnökségét minden bizonnyal elvállalja.

Véleménye szerint a holokauszt emlékével szemben egyaránt veszélyes lehet a feledés és a relativizálás, ez ellen szeretnének fellépni a tematikus évben. Ezért kerestek egy „abszolút pontot", amelyet a meggyilkolt gyermekek sorsában találták meg. 

Schmidt Mária elmondta: szándékuk, hogy elsősorban a fiataloknak szóljon ez a kiállítás, amelynek világossá kell tennie, hogy mit jelent, amikor valakit megkülönböztetnek, megaláznak, és végül elveszik az életét. A kiállításon emberközeli példákat akarnak hozni, és az embermentőkre is emlékezni akarnak.

Felhívta a figyelmet arra: oktatási programjuk keretében lehetővé akarják tenni, hogy az emberi sorsokba a gyerekek "belehelyezhessék magukat". Az egykori vasútállomáson rendezik be a Sorsok Háza Európai Oktatási Központ elnevezésű új intézményt, az alagsorban pedig modern kiállítási teret nyitnak, amely a legmodernebb eszközökkel közvetíti a tartalmat.

Mint mondta, kiválasztják azokat a történeteket, amelyek azonosulási pontot adnak a fiataloknak, ennek érdekében nemzetközi tanácsadó testületet is felkértek, amely szeptember végén kapcsolódik be a munkába.

Fürjes Balázs elmondta: 17 ezer négyzetméteren zajlik majd az építkezés, egyebek mellett parkot, parkolókat hoznak létre. A régi állomásépület mementóként szolgál majd, a kiállítási komplexum pedig a föld alatt lesz, míg az épület előtt installációs tornyokat állítanak fel. Reményét fejezte ki, hogy az év vége felé elkezdhetik az építkezést.

Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója megjegyezte: a csaknem 150 éves épület állaga jelentősen leromlott, de a beruházás anyagi feltételeit biztosítja a kormány. Kitért arra, hogy a pályaudvar épületében jelenleg is vannak szolgálati lakások, az ott lakók bérleti jogával és kiköltözésével kapcsolatban pedig méltányos megegyezésre törekednek.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke arról beszélt, hogy a civil szervezeteknek szánt 1,5 milliárd forint felhasználására október 1. és november 15. között fogadja a testület a pályázatokat, és december 15-ig bírálják el őket. A megítélt összegeket januárban indítják a pályázóknak, a pénz odaítéléséről a végső döntést a Miniszterelnökség hozza meg.

Ebből a keretből lehet pályázni tudományos publikációkra, tanulmányok készítésére, illetve a holokauszt művészeti feldolgozására. A civilek és önkormányzatok a helyi kezdeményezésekre, a helyi identitást erősítő ügyekre is pályázhatnak. Ezenkívül ösztöndíjakat is indítanak ebből a pénzösszegből diákoknak, és egyéni kezdeményezéseket is várnak - jegyezte meg.

Közölte, a pályázat célja, hogy a trauma kapcsán „emlékeztessen a veszteségeinkre és a felelősségünkre", valamint arra, hogy amit a hazai zsidóság Magyarországon megteremtett, az "a közös kultúránk része".

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke arról beszélt, öröm számukra, hogy a szövetség kezdeményezésére kezdődött el az emlékév tervezése. Úgy fogalmazott: "sok katartikus pillanat" volt 70 évvel ezelőtt, de az oda vezető folyamatot is be kell mutatni az emlékévben. A történelmi hűséghez az is hozzátartozik, hogy az embermentők pozitív példái csupán kivételes esetek voltak - mutatott rá.

Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök a tanácskozáson felajánlotta a Sztehlo Gáborról, az embermentő evangélikus lelkészről szóló kiállításuk anyagát az emlékévhez.

Az eseményen részt vett Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára, Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete.

Méltó megemlékezést szeretnének - Sajtóanyag

2014-ben lesz 70 éve, hogy a magyar zsidó lakosság jelentős részét deportálták. A Holokauszt Emlékbizottság Lázár János államtitkár vezetésével kidolgozta az emlékév programját. Annak érdekében, hogy az évfordulóhoz kapcsolódóan is megélhessük a felejtés tilalmát és az emlékezés kötelezettségét, a Kormány döntött a „Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ” létrehozásáról.  Az intézmény helyszíne a használaton kívüli Józsefvárosi pályaudvar lesz, mivel 1944 őszén ez volt a deportáló vonatok kiinduló helye. A központ a Holokauszt Emlékév során, 2014-ben nyitja meg kapuit. 

Az intézmény létrehozásával a Kormány olyan kiállítási és oktatási lehetőséget szeretne biztosítani, melynek elsődleges célja, hogy áttörje azt a gátat, amely a hetven évvel ezelőtti tragédia és jelenünk között emelkedik. A beruházás irányításával és megvalósításával, az Emlékhely létrehozásával a Kormány Fürjes Balázst, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost bízta meg.

A tervek szerint a kiállítás három tematikus tömbben mutatja be a vészkorszak rettenetét. A „Gyermekek a Holokausztban” és az embermentő tevékenységet érintő „Emberek az embertelenségben” tartalmi fókuszpontokat konkrét „Sorstörténetek” bemutatása egészíti ki. A Holokausztban rejlő elemi gonoszság dimenzióját a gyermekek sorsa mutatja a legnagyobb erővel. A kiállítás a Shoa 5 millió európai, ezen belül 190 ezer magyar gyermekáldozatának tragédiáját mutatja be.

A beruházás kulcsrakész megvalósításának, előkészítésének, tervezésének, mélyépítési, magasépítési kivitelezésének, valamennyi kapcsolódó költségnek kerete legfeljebb nettó 5 milliárd forint lehet, melyből az előkészítő feladatokra, a tervezésre és a kivitelezésre 2013-ban 440 millió forint használható fel. 

A beruházást teljes egészében a MÁV Zrt. valósítja meg, a kormánybiztos irányításával. A fenti összeg a beruházás teljes költségkerete, magában foglalja a központ berendezéseit, eszközeit, a múzeumtechnológiát is. 

A KIÁLLÍTÁS ÉS OKTATÁSI PROGRAM TARTALMI ÉS ÉPÍTÉSZETI, VIZUÁLIS TERVEINEK SZINOPSZISA A MELLÉKLETBEN OLVASHATÓ EL:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!