Újszövetségi modell, mai feladatok

Újszövetségi modell, mai feladatok

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Rosenberger Tamás negyedik évfolyamos teológus-lelkész szakos hallgatót a Helsinkiben töltött ösztöndíjas évéről és a gyülekezetplántálásról is kérdeztük.

–  Miért döntöttél úgy, hogy a teológiára jelentkezel?

– Gyülekezetünkben, Ikladon nagyon erős ifjúsági csoportunk volt. Megoszthattuk egymással kérdéseinket, nagyon összetartóak voltunk. Lelkészünk – aki mára már az apósom is – arra törekedett, hogy minden felmerülő kérdésről tudjunk az ige fényében nyíltan beszélgetni. Ez felkeltette az érdeklődésemet a teológia iránt. Az Aszódi Evangélikus Gimnáziumban érettségiztem. Ott ezek az érzéseim tovább erősödtek, és az idő múlásával egyre nyilvánvalóbbá vált számomra Isten hívása. Így a lelkész szakra adtam be a jelentkezésemet.

–  A teológiai tanulmányaid alatt melyik terület vált különösen is fontossá számodra?

– A biblikus tárgyak mellett a gyakorlati teológiai tárgyak érdekelnek a leginkább. Helsinkiben voltam ösztöndíjas, ott végeztem gyülekezeti gyakorlatot is. Ennek keretében nagyon sok finn gyülekezetbe eljuthattam. Interjúkat készítettem a lelkészekkel, beleláttam a gyülekezetépítésbe. Ott találkoztam először a gyülekezetplántálással. Megismerhettem, hogy miként dolgozik egy lelkész olyan környéken, ahol még nincsen gyülekezet. Elkezdtem tanulmányozni az Apostolok cselekedeteiben szereplő ősgyülekezet modelljét, és párhuzamba állítottam a mai gyülekezetplántálási modellekkel. Hálát adok az Úrnak, hogy nagyon sok összefüggést fedezhettem fel.

–  Milyen a „plántáló lelkész”?

– Mindenképpen kezdeményező, evangelizáló, olyan, aki utánamegy azoknak az embereknek, akiket hívni szeretne a gyülekezet közösségébe.

–  Negyedéves vagy, de már a diplomamunkádat írod. Miről fog szólni?

– A gyülekezetplántálás mai viszonyait fogom vizsgálni. A szakirodalom mellett kérdőívet is készítek hozzá, valamint plántáló gyülekezeteket keresek majd fel. Megvizsgálom ezeknek a közösségeknek a helyzetét, és összevetem az újszövetségi gyülekezet példájával, illetve a Krisztusban való növekedéssel.

–  Feleséged, Rosenbergerné Babka Anna is teológiát tanult, jelenleg a hévízgyörki gyülekezetben végzi hatodéves szolgálatát. Mit jelent számotokra az, hogy lelkész házaspárként képzelhetitek el a jövőtöket?

– Isten áldásának tartjuk. Az Úr egymástól függetlenül vezetett minket az ő szolgálatára. Hatalmas öröm, hogy ezt együtt végezhetjük majd, láthatjuk egymás példáit. Anna előbb kezdte el a teológiát, így én jobban beleláthatok abba, hogy mi vár majd rám. Minden tekintetben igyekszünk támogatni egymást és segítően kiegészíteni a másik szolgálatát.

–  Melyik a különösen meghatározó bibliai igéd?

– „Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod.” [Zsolt 32,8a] Ez az én megtérési igém, ez az, ami végigvezetett az eddigi utamon. Ezen ige által fedeztem fel annak az igazságát, hogy mit jelent az, hogy: „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” [Mt 6,33] Rájöttem, hogy életemet Isten szolgálatában élhetem meg igazán. Gyakran eszembe jut: Isten mindennap azt üzeni, hogy rá figyelve, az ő országát keresve ő végigkíséri az életünket, amelynek során Jézussal járhatunk naponta az úton.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 49–50. számában jelent meg 2018. december 16-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!