Nyitott ajtóval várja a kultúra iránt érdeklődőket a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség

Nyitott ajtóval várja a kultúra iránt érdeklődőket a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség

Share this content.

Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség színes programokkal csatlakozott az Ars Sacra Fesztiválhoz. Szöveg: Galambos Ádám; fotó: fasor.lutheran.hu

A Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség életében nem csak ez az egy hét, hanem rendszeres programok, gyülekezeti alkalmak hívogatják az érdeklődőket a művészet és egyház kapcsolatát kifejező alkalmakra. Koncert- és kiállítássorozat, jazz istentiszteletek és egyéb alternatív előadások fejezik ki, hogy a láthatóan evangélikus gyülekezet Erzsébetváros egyik kulturális-, szellemi- és lelki centrumává kezd alakulni.

A gyülekezet igazgatólelkésze, Aradi György, arra a kérdésünkre, hogy mit jelent számára a szakrális művészet így fogalmazott: „Egyszerre jelenti számomra az egyházművészet hagyományos értékeit és a kortárs művészet azon szeletét, amely intenzív jelenlétével ma is egyfajta prófétai szerepet tölt be. Az előbbi az egyházi kánonban is stabil helyet foglal el ott, ahol él a képrombolás és könyvégetés szellemétől mentes, a nyitottságra apelláló kereszténység kultúrája. Az utóbbi vonulat nem a már meghonosodott minták és keretek közötti biztonságot sugallja, hanem a szekulárisnak nevezett közegből hat vissza az egyház hagyományőrző világára a maga újszerű kérdéseivel vagy éppen kihívást jelentő gondolataival, képeivel és hangzásával. Legyen szó akár zenéről, írott, épített, alkalmazott vagy képzőművészeti alkotásról szakrálissá azáltal lesz, hogy az élet értelmére, annak centrumára irányuló érzékenység hatja át. Ezért nyithat utat a kereszténység önkifejezésére is, a Krisztusból eredő spiritualitás megélésére.”

Az idei Ars Sacra Fesztiválhoz a Fasori gyülekezet négy különleges programmal csatlakozott. Egy norvég kórus előadása és Wagner istenképe mellett Cser Judit, a Szépművészeti Múzeum munkatársa Benczúr Gyula oltárképéről tart előadást. A gyülekezeti teremben pedig Puchard Zoltán felvételeink keresztül izgalmas fotókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

Ars Sacra programok a Fasorban:

Szeptember 14-én 15 és 17 órától Cser Judit művészettörténész vezetésével nyitja meg kapuit a templom. Legismertebb műkincsünk, a napkeleti bölcsek Jézus előtti hódolatát megjelenítő, idén 100 éves Benczúr Gyula oltárkép áll a középpontban.

Vasárnap, szeptember 15-én este 6 órától „Wagner istenképe” címmel előadást és koncertet adnak Kukely Júlia (ének) és Dénes István (zongora) a Magyar Állami Operaház művészei. A 200 éve született Richard Wagner műveiből hallhatunk válogatást.

Szeptember 21-én, szombaton este 7 órától a norvég Sjobodkoret kórus vendégszereplésével lesz koncert. Norvégia egyik legismertebb kórusa egyházi és világi műveket ad elő.

Újat és ót hoz elő” Mt 13,52 címmel a világutazó mérnök, Puchard Zoltán fotókiállítása látható a gyülekezeti teremben (Damjanich u. 28/b).
A keresztény elkötelezettségű fotós archaikus kultúrák és ultramodern városok útjain vezet meditatív felvételeivel és életképeivel.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!