Szeretetszolgálat Gyomaendrődön

Szeretetszolgálat Gyomaendrődön

Share this content.

Szöveg: Fülöp Mónika, Ratkay Dorottya, fotó: Kovács Tünde, Fülöp Mónika
Gyomaendrőd – Gyomaendrőd lakossága nem sokkal haladja meg a 13 ezer főt, ebből a népszámláláskor közel 350-en vallották magukat romának. A felnőtt munkaképes romák százalékos aránya a közmunkaprogramnak köszönhetően körülbelül 50 százalék, ami nagyjából az országos átlagnak felel meg. A dolgozó roma nők aránya ettől jóval kevesebb, városunkban mindössze 10 roma nőnek van állandó vagy határozatlan idejű munkaviszonya. A helyzet tehát nagyon aggasztó.

„Két évvel ezelőtt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázat segítségével lehetőségünk adódott a roma és hátrányos helyzetű lányokat támogatni anyagilag és lelkileg. Felvettük a kapcsolatot a helyi iskolákkal, illetve a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal az együttműködés megalapozása érdekében” – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolójában Fülöp Mónika lelkész és Ratkay Dorottya felügyelő.

„2018 őszén egy komolyabb, kétéves projektet indíthattunk el a lányok között az EFOP-1.4.4. európai uniós pályázat elnyerésével. A lányok száma tizenkét főről mára huszonegy főre emelkedett. Bár cserélődnek olykor a személyek, próbáljuk a családokat minél jobban megismerni. Hét állandó mentor és további számos programmegvalósító vesz részt a pályázatban. Igyekszünk a lányok és családjaik felé Isten szeretetét, a Biblia üzenetét közvetíteni, találkozásaink száma heti egy–három alkalom. Az anyagi támogatáson kívül célul tűztük ki, hogy fontossá váljon a tanulás szerepe az életükben, tanulmányaikat befejezzék a stabilabb munkavállalás érdekében. Továbbtanulásukat önismeretük és szociális kompetenciáik fejlesztésével szeretnénk megalapozni, de tanulásra motiválni őket az egyik legnehezebb feladat, így foglalkozunk a szülők nevelési képességeinek fejlesztésével is” – fejtették ki.

A számos megvalósított programelem dokumentált fotóiból válogattak pár képet, hogy szemléltessék munkájukat.

„Bizony mondom nektek, valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg” – mondja Jézus (Mt 25,40).

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!