Doni emlékmenetet tartottak a háború áldozatai, túlélői tiszteletére

Doni emlékmenetet tartottak a háború áldozatai, túlélői tiszteletére

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Cs. I., továbbá: B. A.
Békéscsaba – Tragikus csapás érte a második világháború poklában 1943 januárjában, a Don-kanyarban a II. magyar hadsereget. Soha a magyar történelemben ekkora emberveszteség nem érte ütközetben honfitársainkat. A hősi halottak emléke előtt tisztelegtek Békés megyében, több helyszínen. Tótkomlóson és Kardoskúton is jártak, koszorúztak az emlékmenet tagjai, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Nagy Zoltán ezredes vezette Békés megyei szervezete, az orosházi szervezet vezetője, Antal László városi elnök szervezésében.

Az időjárás is arra emlékeztette a résztvevőket: embert próbáló körülmények között harcoltak a katonák egykoron. Lengyel György polgármester az evangélikus templom kertjében álló emlékműnél (melynek megálmodójáról is megemlékezett) azt hangsúlyozta, örül, hogy az emlékmenet településükre is eljutott, ez emlékeztesse az embereket arra, hogy soha többé ne legyen ekkora emberáldozata hazánknak.

Laczki János evangélikus lelkész Urbán Ernő emléke előtt tisztelegve felidézte a 35 évesen elhunyt tábori lelkész feljegyzéseit.

Antal László, a Doni hősök emléktúra Békés megyei menetének főszervezője elöljáróban megosztotta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, a 19. Doni hősök emléktúra fővédnökének a gondolatait, majd az 1943. január 12-ét követő doni áttörésben küzdő honvédekre és munkaszolgálatosokra emlékezve elmondta, a többhetes harcokban nem csak az ellenség tizedelte katonáinkat, hanem a mínusz 30-35 fokos hideg, a napi 50-60 kilométeres gyaloglás a nyílt hómezőkön és az éhezés is.

Tótkomlósiak is emlékeztek

A Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség szervezésében 4. alkalommal emlékeztek meg idén a doni katasztrófa áldozatairól, az ott elhunyt tótkomlósi katonákról és a túlélőkről is. A második világháború egyik legnagyobb magyar tragédiája a 2. honvéd hadsereg pusztulása volt a Don-kanyarban. Az emlékezők koszorúkat helyeztek el a második világháborús emlékműnél.

A teljes cikk itt olvasható.

A katonákra emlékeztek Szarvason is

Szarvason az Ótemetőben álló emlékműnél emlékeztek meg a Don-kanyarban 1943. januárjában elesett csaknem százötvenezer magyar katonáról. A kegyeleti ünnepségen megjelenteket a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány kuratóriuma és az önkormányzat nevében Szenes János köszöntötte, aki felidézte a keleti fronton történteket, a doni áttörés eseményeit, megemlékezett a száznegyvenhétezres veszteségről, valamint szólt a szarvasi áldozatokról is.

Szenes János múltidézését követően Lázár Zsolt evangélikus esperes mondott imát az áldozatokért, majd az iskolák, az önkormányzat és a civil szervezetek elhelyezték koszorúikat Kepenyes Pál Don-kanyarban elesett katonák tiszteletére emelt emlékművénél.

További információk.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!