Hit és jazz | Hangolódó #103

Hit és jazz | Hangolódó #103

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs kedved. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Hangolódó sorozatunk legújabb válogatása a hit és a jazz kapcsolatáról szól. Sokunk első gondolata lehet, nincs sok köze egymáshoz ennek a két fogalomnak. Pedig, ha szívből-lélekből improvizál egy művész, a spiritualitás felső szintjére érkezhet el; sőt, az őt hallgató közönséget is magával viheti. Mint minden az életben, a jazz szintén akkor jó és értékes, ha igazán mély mondanivalója van. Lehet tehát összefüggés, kapcsolat az Isten felé fordulás, és az improvizációt középpontjába állító zenei stílus között, ám ebben a folyamatban nincs helye felületességnek és hatásvadászatnak, ezt igyekszik körüljárni ez az írás.

Az ötvenes-hatvanas évek USA-jában, amikor a jazztörténet kiemelkedő alakja, John Coltrane szaxofonos (1926-1967) a drog fogságában sínylődött. Trendi volt ez akkoriban, sokan menekültek hamis valóságba, mit sem törődve a szerek kíméletlen hatásaival. Azonban az Úr nem hagyta magára esendő, ugyanakkor zseniális gyermekét. Üzenetet küldött neki, és John „vette az adást”. Isten felé fordulva levette, eldobta virtuális, igen torzító szemüvegét, és megpillantotta a helyes utat. Azért, hogy valamivel mégis némileg ártson magának, állítólag mértéktelenül elkezdett tejkaramella cukrokat fogyasztani, ami ugye egy fúvós esetében nem igazán ajánlott, hiszen a fogakat  roncsolja. Persze a heroin és az édesség, azért nem egy kategória...

Lehet, hogy Coltrane pont nassolás közben írta meg fő művét, az „A Love Supreme”-et, melyet „A Legfelsőbb Szeretet”-ként fordítanék. 1964-ben látott napvilágot lemez formájában, quartetje előadásában (John Coltrane - szaxofon, McCoy Tyner - zongora, Jimmy Garrison - bőgő, Elvin Jones - dob) a négy tételből álló darab. A részek címei: „Acknowledmegent”, amire ebben az esetben a „Köszönet” , „Hála”, és/vagy az „Elfogadás” kifejezéseket használnám. Aztán jön a „Resolution” - „Döntés”, majd „Pursuance” - „Folytatás”, „Követés”, befejezésül pedig a „Psalm” - „Zsoltár” következik.

Ez a bizonyos, az „A Legfelsőbb Szeretet” maga Isten. Coltrane a jazz nyelvén, a mai napig rendkívül modernnek számító módon fogalmazta meg hitét, háláját a Teremtő felé. A mű szelíden, de hangsúlyosan ontja magából a spiritualitást. A szaxofonon keresztül megszólaló hangok imaként szállnak az ég felé, olyan őszinteséggel, mely csak az igazán tiszta szívű emberek sajátossága,  mondhatni szuperképessége.

A továbbiak valamint a zenei tartalom itt található.

Címkék: hit - jazz - KötőSzó - Hangolódó -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!