Mit tegyen a lelkész a jegyesoktatáson, ha a pár nem illik össze?

Mit tegyen a lelkész a jegyesoktatáson, ha a pár nem illik össze?

Share this content.

Forrás: 24.hu, szöveg: Földi Bence, fotó: Bielik István / 24.hu
Budapest – Erről és más, családdal kapcsolatos kérdésekről is beszélgetett egy katolikus, egy evangélikus és egy zsidó vallási vezető a vallásközi párbeszéd jegyében csütörtökön. Az eseményen Erdő Péter bíboros, prímás udvariasan elhatárolódott Veres András győri megyés püspök lombikprogrammal kapcsolatos korábbi kijelentésétől is.

Jó, ha a vallási közösségek vezetői ismernek orvosokat és pszichológusokat, akikkel fontos erkölcsi kérdésekben konzultálhatnak – ez volt az egyik legfontosabb tanulsága az Isten a 21. században rendezvénysorozat csütörtöki beszélgetésének. A Mazsihisz által a vallásközi párbeszéd reményében rendezett esemény központi témája ezúttal a család volt. A budapesti Wesselényi utcában található Goldmark Teremben Erdő Péter római katolikus bíboros, Fischl Vilmos evangélikus lelkész és Verő Tamás főrabbi beszélgetett Veiszer Alinda újságíró moderálásában válásról, meddőségről és családon belüli erőszakról.

Az eseményt Veiszer Alinda azzal indította, hogy a házasság intézményének esetleges válságáról kérdezte a vendégeket. Erdő Péter úgy gondolja, hogy az ipari forradalom óta egyre erősödő individualizáció gyengíti a közösségek összetartó erejét, és átalakítja az emberi kapcsolatokat. A bíboros szerint egyre jobban fél a mai kor embere az elköteleződéstől, a végleges választásoktól. Mint mondta, a házasság mint intézmény válságához hozzátartozik, hogy sokan csak hallomásból szereznek információkat a családról, ugyanakkor nem adatik meg nekik, hogy szerető, működő családban nőjenek fel. Erdő Péter később egy plasztikus példával is illusztrálta, hogy tudja, a gyermeknevelés nemcsak játék és mese, hanem sok áldozatot követel: gyermekként sokszor tologatta a babakocsiban álmatlanul forgolódó újszülött kistestvéreit az elalvás reményében. Veiszer Alinda erre válaszolva azt mondta, jó lett volna, ha anyává válása előtt is hallja ezt a történetet, hogy tudja, mire számítson az első időszakban. Nagy szükségem lett volna önre, bíboros úr! – fogalmazott.

A házasság válsága elvezette a beszélgetőket a válás, illetve az elvált személyek újraházasodásának témájához. Utóbbi az evangélikusoknál lehetséges, de Fischl Vilmos lelkész megjegyezte, ő maga nem szokott elváltakat esketni, megteszik ezt mások helyette. Szerinte felvetődhet a kérdés, hogy hányszor fogadhat egy személy örök hűséget. Fischl Vilmos elmesélte, egy lelkipásztor sokszor már a jegyesoktatáson látja, ha egy pár nem illik össze, de kérdéses, hogy bölcs dolog-e rávezetni erre a jegyeseket. Állítása szerint nála is előfordult, hogy az összeadott pár két héttel később benyújtotta a válókeresetet. Fischl Vilmos ugyanakkor elárulta, van olyan eset, amikor kivételt tenne az újraesketés tekintetében: ha valakit az első házasságában fizikai vagy lelki bántalmazás ért.

A római katolikus egyház nem ismeri el a válást, illetve fő szabály szerint nem esketnek elvált személyeket. Erdő Péter bíboros elmondta, kivételes esetekben mégis van lehetőség a felek különválására. Szintén a házastárs vagy gyermek ellen irányuló erőszakot említette, ebben az esetben ő maga helyesli is a házaspár tagjainak különélését. Ám mint mondta, ez nem teszi érvénytelenné a házasságot, hiszen Jézus a Szentírásban úgy nyilatkozott, hogy azt felbontani nem lehet. Megoldást az jelenthet, ha a sértett fél arra talál bizonyítékot, hogy a házasságkötés maga volt eleve érvénytelen. Erdő Péter ugyanakkor azt is vizsgálná, hogy mi sodor olyan mély válságba egy házasságot, hogy a lelki vagy fizikai erőszak is megjelenhet benne – ennek megértése is segíthet.

A családon belüli erőszak kapcsán Fischl Vilmos elmesélt egy történetet. A közössége egyik tagja azzal fordult hozzá, hogy a házastársa bántalmazza. A lelkész sokat imádkozott vele, mert, mint mondta, „az imának van ereje”, a házasság pedig később rendbe jöhetett, mert a felek máig együtt vannak. Veiszer Alinda visszakérdezett, hogy a férjjel is beszélt-e, a lelkipásztor pedig nemmel válaszolt. Mint mondta, nagyon nehéz egy ilyen helyzetbe kívülállóként beleavatkozni. Veiszer Alinda némileg szkeptikusan fejtegette, hogy az ima ereje elég garancia lehet-e ilyen esetekben.

Verő Tamás főrabbi is elmesélt egy esetet, amelyet ő úgy kezelt, hogy a bántalmazóval is elbeszélgetett. Ott a bántalmazás a pár elválásával szűnt meg. Verő szerint ilyen esetekben óriási felelősség hárul a vallási közösségek vezetőire, ezért különösen fontos, hogy a felavatásukat alapos lélektani képzés is megelőzze – a zsidó rabbiképzés egyre inkább törekszik erre.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!