Áldás a lelkészi hivatás

Áldás a lelkészi hivatás

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Riczinger Péter harmadik évfolyamos teológus-lelkész szakos hallgató lelkészgyermekként jelentkezett a teológiára. Saját kamaszkori tusakodásáról, a fiatalok megszólításának lehetőségeiről és a személyes tanúságtétel fontosságáról beszélgettünk.

– A balatonfüredi gyülekezetből származol, édesapád is lelkész. Miért döntöttél úgy, hogy a teológiára jelentkezel?

– Lelkészgyermekként máshogy szocializálódunk, kicsit jobban benne élünk a gyülekezetben. Az is igaz – és ez nekem nagy kihívást jelentett –, hogy lelkészgyermekként jobban szem előtt vagyunk, így mindig azt éreztem, jónak kell lennem. Édesapámon és a szolgálatán azt láttam, hogy a lelkészi hivatás áldás. Mindig büszke voltam arra, hogy ő lelkész. Bár már fiatalon vonzott a lelkészi pálya, sokáig azt éreztem, hogy a személyes istenkapcsolatom nincsen a helyén. Kamaszként lázadtam az elhívás ellen. Kezdetben szakácsnak akartam tanulni. Szüleim hosszas rábeszélésének köszönhetem, hogy végül gimnáziumba mentem. Ott nagyon jó tanáraim voltak, sokat kaptam tőlük. Ahogy növekedtem, egyre inkább kezdtem Istenhez közeledni. Bibliát olvastam, rendszeresen imádkoztam. Végül új szívet kaptam, és személyes kapcsolatom lett Istennel. Sokat tusakodtam, végül az Úristen abban adott bizonyosságot, hogy ha én tényleg nem vagyok is alkalmas lelkésznek, ő alkalmassá tud tenni arra a szolgálatra, amelyre elhív.

–  A teológiai tanulmányaid alatt melyik terület vált különösen is fontossá számodra?

– Nem tudok választani. Ha valaki a teológiára jön, és lelkész akar lenni, akkor itt nincsen olyan tantárgy, amely felesleges lenne a számára. Egy gyülekezet vezetéséhez minden tudásra szüksége van a lelkésznek. A biblikus tárgyak nagyon közel állnak hozzám, de minden tanegység érdekel.

–  Aktívan részt veszel a balatonfüredi gyülekezet gyermektáboraiban. Szerinted hogyan lehet a fiatalokat sikeresen megszólítani?

– Nagyon nehéz, a legtöbb fiatal inkább elfordul tőle, mintsem érdeklődne a Biblia tanítása iránt. Hiszem, hogy minden keresztény feladata a személyes bizonyságtétel. Ha ez hiteles, az hívóerővel bír. Fontos, hogy iskolákba is eljárjunk, hogy alapítsunk keresztény diákköröket. Ezeken kívül a gyermekeknek szóló programok és táborok lehetnek megszólító erejűek. Számos fórumunk van, ami a fiataloknak is szól, így az Evangélikus Életet vagy egyházunk honlapját is nyugodt szívvel tudom ajánlani. Több olyan keresztény film is van, ami erősen tud hatni a fiatalságra. A fő nehézség, hogy csekély az olyan személyes fórum, amin keresztül ezeket a tartalmakat el tudjuk juttatni a fiatalokhoz.

–  Melyik a különösen meghatározó bibliai igéd?

– „Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem.” [Zsolt 32,8] Ezt tekintem életem igéjének. Egy EKE-táborban Széll Bulcsú lelkész volt az, aki többször is szólított, hogy menjek, és beszélgessek vele. Akkor volt lehetőségem, hogy Isten szólításának eleget tegyek, de én nemet mondtam erre. Annak a tábornak a végén kaptam ezt az igét. Megértettem, hogy Isten velem lesz, és bölccsé tesz, elhozza nekem azt, amire én nemet mondtam. Ez történt meg, amikor megtértem, és ez történik meg ma is.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 1–2. számában jelent meg 2019. január 13-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!