Elképesztő méretű a keresztyénüldözés a 21. század elején

Elképesztő méretű a keresztyénüldözés a 21. század elején

Share this content.

Forrás: opendoors.ch, bekefy.agnusradio.ro, szöveg: Békefy Lajos
Bern – Az Open Doors nemzetközi szervezet pár napja közzétette 2019-es világmutatóit, számait, statisztikáit, listáit a keresztyénüldözés tendenciáiról. Kiváltkáppen 50 országban nagy a veszélyeztetettségük a keresztyéneknek. A jelentés 2018. októberéig vizsgálta az adatokat egy évre visszamenően, s azokat értékelték ki a szakemberek az elmúlt két hónapban, illetve a legfrissebb adatokkal egészítették ki az előzőeket. A korábbihoz viszonyítva a vizsgált időszakban 245 millió keresztyén szenved el a világ különböző részein nagyon erős vagy extrém üldözést. Gyakorlatilag ez annyit tesz, hogy 9 keresztyénből egyet hite miatt diszkriminálnak vagy üldöznek a világon.

Trendek, összefüggések – nagy ugrás Kínában, türelmetlen muszlimok és hinduk

A negatív helyezésben szinte semmi változás nem figyelhető meg. A világ legüldözőbb országa, legintoleránsabb a Krisztus-követőkkel szemben változatlanul Észak-Korea. Itt, valamint a 27. helyen időző Kínában – talán éppen azért, mert a keresztyénség itt terjed a leggyorsabban napjainkban - az üldözésnek elsőrenden ideológiai, valamint politikai okai vannak – tűnik ki az elemzésekből.

Legszembetűnőbb nagy ugrást Kína produkált egy év alatt, a 43. helyezésről felugrott a 27. helyre. Az ideológiai és vallási nacionalizmus táplálja a nagy fal mögött a sajátos kétarcúságot a vallásszabadság területén. A 2018. februárjában elfogadott új vallásügyi törvény „kifele” számos új lehetőséget megnyit a vallások, a keresztyénség különböző felekezeti irányai előtt, ugyanakkor ennek fejében sokkal erőteljesebb kontrollt gyakorol az államhatalom, mint korábban.  

Észak-Koreában a példátlan személyi kultusz „mellékterméke” újabb munkatáborok megjelenése, illetve azokban közel 70 000 keresztyén rabszolgamunkára elítélt kínzása, dolgoztatása büntetésképpen. Több helyen a diszkrimináció vagy az aktív üldözés oka a vallási intolerancia, elsőrenden a csaknem 100 százakékig iszlám többségű országokban, köztük is különösen az 5. helyen időző Pakisztánban és a 10. helyen álló Indiában, ahol az intoleráns és nacionalista hinduk, az uralkodó BJP párt részéről egyre türelmetlenebbé válnak. A közel-keleti helyzet legutóbbi hónapokban megfigyelhető némi rendeződése következtében az ISIS, az Iszlám Állam befolyása nem szűnt meg, csak működési területe változott meg, még Keletebbre tolódott, illetve Afrika Szahara alatti övezetére helyeződött át.  

Negatív világranglista

Az üldözési világindex első tíz helyén szinte semmiféle elmozdulás nem látható az elmúlt, a 2018. évi, de ténylegesen a 2017. évi eseményeket és helyzetet tükröző és kiértékelő listához képest. Első helyen Észak-Korea áll, majd utána sorban iszlám többségű országok következnek: Afganisztán (2.), Szomália (3.), Líbia (4.), Pakisztán (5.), Szudán (6.), Eritrea (7.), Jemen (8.), Irán (9.), és meglepetésként India (10.).

Egyes mutatók vészjelzések – megölt keresztyénekről, lerombolt templomokról, bántalmazásokról

A megölt keresztyének tekintetében három év adatainak összehasonlításával (2016-2017-2018) a következő állapítható meg: hullámzó, de nyugtalanítóan magas a nyilvánosságra jutott mutatók jelzése. 2016-ban, főként az ISIS és más terrorista csoportok aktivitása következtében 7 106 keresztyén vesztette életét kivégzés, robbantás és más életellenes cselekmények következtében. Ez a mutató 2017-ben erősen lecsökkent, 1 207-re, majd 2018-ban ismét emelkedő tendenciát jelez, 3 066 áldozattal, ami 2019-re már 4 305-re emelkedett. A személyek elleni brutális bűncselekményekkel ellentétben a megtámadott, felgyújtott, felrobbantott templomok aránya és ez a trend fokozatosan csökkenő irányt mutatott, ami 2019-re megfordult. 2016-ban még 2 425 templomot romboltak le, 2017-ben 1 329-ez, 2018-ban 793-at, 2019-re fordulva ez már 1 847. A vizsgált 2018. évben, azaz a 2019. évi mutatók szerint keresztyénekkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények száma is magas. Az elhurcoltak, elraboltak száma 1 252, a szexuális erőszak eseteinek száma 1 020a kényszerházasságok száma 1 240, de ezek a számok inkább csak a nyilvánosságra került adatok alapján álltak össze, számos elhallgatott, szándékosan takart közlés miatt csak a jéghegy csúcsát jelezhetik. Az elítélt keresztyének száma 2018-ra fordulóan 1 905 volt, ez a szám 2019-re már 3 150

Döbbenetes, hogy a 2018. évben szerte a világon 10 967 gyilkosság, extra, szélsőséges, súlyos testi, fizikai és lelki erőszak érte el a keresztyéneket kizárólag hitük miatt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!