Egyházi párbeszéd az EU Tanácsának román elnökségével

Egyházi párbeszéd az EU Tanácsának román elnökségével

Share this content.

Forrás: CEC, reformatus.hu. Fordítás: Schmidt Krisztina
Bukarest – Európai egyházak delegációja találkozott január 28-án Bukarestben Teodor-Viorel Meleșcanuval, Románia külügyminiszterével, hogy egyeztessenek az Európai Unió Tanácsa román elnökségének prioritásairól.

A tanács elnöki tisztjét Románia olyan átfogó változások idején tölti be, amelyek nagy hatással vannak az EU intézményi jövőjére és az unió területén élő milliók életére.

A delegációt az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Ortodox Egyházak Európai Uniós Képviseleteit Reprezentáló Bizottság (CROCEU)  képviselői alkották, akik megosztották véleményüket a román elnökség négy prioritásáról, melyek az alábbiak:

1.) a konvergencia által jellemzett Európa,

2.) biztonságosabb Európa,

3.) Európa mint erős globális szereplő,

4.) a közös értékek Európája.

A delegáció megvitatta a román elnökséggel az emberi lény középpontba helyezésének fontosságát az egyre inkább digitalizálódó társadalmakban. Továbbá hangsúlyozták a biztonság, a környezetvédelmi szempontok átfogó értelmezésének és a vallási műveltség oktatás által való fejlesztésének fontosságát.

Romániában töltött idejük alatt a delegáció tagjait audienciára fogadta Őboldogsága Dániel, a Román Ortodox Egyház pátriárkája, illetve Victor Opaschi egyházi ügyekért felelős államtitkárral is egyeztettek az egyházak szerepéről az Európai Unióban.

Az egyházak és az EU soros elnökség közti nyílt és átlátható párbeszéd, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 17. cikkének (3) bekezdése által is támogatott, régóta bevett gyakorlat része.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!