Itt a farsang, áll a bál – Így mulatnak az evangélikusok

Itt a farsang, áll a bál – Így mulatnak az evangélikusok

Share this content.

Összeállítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Megmutatni magunkat a nyilvánosságnak, önfeledten szórakozni és közben jótékony célra gyűjteni – így foglalhatnánk össze azokat a gondolatokat, amelyek az evangélikusokat motiválják farsang időszakában egy bál rendezésére. Evangélikus báli körkép.

Január-február időszaka, a tél sokak számára nem kedvelt. De éppen a böjtelő időszaka az, amikor lehet örvendezni is, bálokat rendezni, farsangra beöltözni. A karácsonyi ünnepek fáradalma és az év végi zárások izgalma már elmúlt, és van lehetőség egy kis önfeledt ünneplésre, különösen ha az összejövetelnek ráadásul nemes szerepe is van.

A nagykorú bál

Az alföldi gyülekezetek élen járnak a bálokban. Mezőberényben 2002-ben szervezett az evangélikus gyülekezet első alkalommal bált. Ez azt is jelenti, hogy idén már „nagykorú” az alkalom. Az estek mindig ugyanott és hasonló programrenddel valósulnak meg. A templom mellett álló Berény Étterem és Szálloda – valaha Magyar Királyi Szálloda – impozáns épülete fennállása óta táncos mulatságok megfelelő helyszíne.

A vendégfogadás és köszöntő után közösen elénekeljük a Himnuszt, a vacsora fő fogását követően pedig nyitótánc következik – meséli érdeklődésünkre a Mezőberény I. Kerületi Evangélikus Egyházközség lelkésznője, Lázárné Skorka Katalin. – Igyekszünk evangélikus egyházunkhoz kötődő fiatalokat, amatőr művészeti csoportokat felkérni a bál megnyitására, hogy láthatóvá váljanak közösségünk rejtettebb kincsei. Öröm, amikor volt konfirmandusaink táncversenyeken eredményesen szereplő párosok tagjaiként, néptáncosokként mutatkoznak meg, de az is előfordult már, hogy a helyi német hagyományápoló egyesület révén a Freizeit Tanzgruppe sváb táncával kezdődött a bál. Az est nívóját jelzi, hogy rendszeresen meghívunk hangszeres vagy énekművészeket, színészeket. Tavaly óvodások és kisiskolások farsangi műsorát hallgathattuk meg, ebben az évben gimnazistáink táncában és énekes összeállításában gyönyörködhetünk.”

A jótékonysági bál az Erős Vár Alapítvány feladatvállalását segíti, mely fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű gyermekeket, rászorulókat, időseket támogat a '90-es évek elejétől.

Összekovácsolja a gyülekezetet

Hét éve Kondoroson egyfajta űr keletkezett a városi bálok terén, ezért az evangélikus gyülekezet tagjaiban felmerült az igény egy evangélikus bál szervezésére. Kondor Péter esperes és Dankó Béla országgyűlési képviselő is támogatóan állt a kezdeményezés mellé, ők lettek a fővédnökei az azóta is rendszeresen megtartott, szép és színvonalas bálnak. A százhuszonöt fős rendezvényt a helyi lelkész, Tuska Tibor és a presbitérium tagjai szervezik.

A célunk megmutatni magunkat a városban, és hogy jól érezzük magunkat a farsang időszakában. Emellett mindig egy jó cél is összekovácsolja a résztvevőket, hiszen a tombola és az est bevételeit jótékonysági célokra fordítjuk” – mondta a lelkész, aki szerint volt már, hogy a gyülekezeti terem rendbe tételére vagy valamilyen gyülekezeti programra, máskor hittantáborra, hittankönyvekre, tanévzáró ünnepségre és egyéb, a gyülekezet mindennapjaiban használatos tárgyi eszközökre gyűjtöttek.

A kondorosiak idén már kimulatták magukat. A február másodikán tartott rendezvényen Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke és Ribárszki Péter, Kondoros város polgármestere mondta el ünnepi gondolatait, és nyitotta meg a rendezvényt. Nagy öröm, hogy a rendezvény mindig összekovácsolja a gyülekezeti tagokat, mert a szervezés sok feladattal és odafigyeléssel jár.”

Idén a Thomassy Party Band szolgáltatta a zenét, amelynek ezúttal a gyülekezet kántora, Varga Kornélia volt az énekese. A műsorban fellépett a lelkész is, illetve más évben a gyülekezet kórusa. A finomságokról a Kondorosi Csárda gondoskodott, akik minden évben kitesznek magukért.

Vallási hovatartozástól függetlenül

Február végén báloznak idén a Gyulai Evangélikus Egyházközség szervezésében. Az esemény kapcsán Pápai Attila lelkész a Gyulai Hírlapnak elmondta: a programra minden helyit szeretettel várnak, vallási hovatartozástól függetlenül. A bálon egy nyári tábor megszervezésére gyűjtünk, ahová szintén nem csak evangélikus gyerekeket hívunk. Február 23-án, szombaton 18 órakor kezdődik a rendezvényünk, ahol több programmal is készülünk” – árulta el a lelkész. A bálnak a Park Hotel ad otthont, az esemény védnöke Nagy Zoltán, a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye esperese lesz.

Több mint négyszáz főt vendégelnek meg

A tótkomlósi gyülekezet közösségének ifjúsága nyolc évvel ezelőtt állt elő azzal a gondolattal, hogy szerveznek egy rendhagyó és nagyszabású rendezvényt, ahol lehetőség nyílik mind a fiataloknak, mind az időseknek, mind pedig a gyülekezet iránt érdeklődő tótkomlósiaknak a kapcsolatteremtésre – tájékoztatta szerkesztőségünket Kornseé Mária.

„Az anyagi bevétel célját is megfogalmazták a gyerekek, szerintük ugyanis a bálon szerzett összeg egy teljes évig tudná támogatni az ifjúsági munkát, gyermektáborokat, ifjúsági csendeshetet és passiószolgálatot. Már az első évben bebizonyosodott, hogy ismét kishitűek voltunk, hiszen első alkalommal az összes belépőjegynek gazdája lett, és a támogatók is szép számban álltak az elképzelés mellé. Ifjúságunk és családjaik az első báltól kezdve mérhetetlen önkéntes munkával és odaadással támogatták a rendezvény megvalósítását. A feladatok ki voltak osztva, ahogy ma is. Ki a médiamunkáért felel, ki a dekorációért, a jegyek árusításáért, a terítésért, a menü összeállításáért, a tombolatárgyak összegyűjtéséért.”

Azért, hogy a tótkomlósiak a szervezőgárda lelkesedését megőrizzék, a csapat tagjait kétévente változtatják. Mindig a konfirmált gyerekek családjainak a feladata a bál megszervezése, lebonyolítása és a bál utáni elpakolás két egymást követő évbenIgaz, hogy a bál, mint mindenhol, csak egy egyestés rendezvény, de a szervezőcsapat már hónapokkal előtte elkezdi a szervezést. Az eseményt megelőző napokban időt és energiát nem sajnálva veszik ki a részüket a feladatokból, és a rendezvény alatt is startra készen állnak, hogy a cél érdekében minden szépen és flottul menjen. Ezáltal is hálát adva és egy közösségként hirdetve az Úr dicsőségét.

„Most már elmondható, hogy Tótkomlóson a keresztyén bál fogalommá vált. Nélkülözhetetlen mind a gyülekezetünk, mind Tótkomlós város életében – magyarázza Kornseé Mária. – A teljes összefogás azt jelenti, hogy a gyülekezet tagjai nagy létszámban vesznek részt, az intézményeink, például a szeretetszolgálat teljes infrastruktúrájával segít, s a vacsorát mindig az evangélikus konyhánk biztosítja. Sajnos a résztvevők számát a helyi lehetőségek behatárolják, így több mint négyszáz fő megvendégelése nagy feladat egy közel ötvenfős, önkéntes szervezőcsapat számára, de bízva az Úristen kegyelmében mindig lesznek lelkes családok, akik szolgálatukkal támogatják gyülekezetünk ifjúsági munkáját. Nagy örömünkre szolgál, hogy az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói is rendszeresen, nagy létszámban részt vesznek a bálon.”

Tombola a táborokért

2014 óta immáron a hatodik jótékonysági bálra készülnek a szarvasiak. Lázár Zsolt esperes, az egyik főszervező érdeklődésünkre elmondta, hogy hagyományosan mindig a farsangi szezonban tartják az ótemplomi és újtemplomi gyülekezet közös mulatságát. A népszerű jótékonysági alkalom célja minden évben a fiatalok és a gyermekek gyülekezeti programjainak, többek között nyári táborainak támogatása.

Lázár Zsolt segítője Fabó Polett, de a programban oroszlánrészt vállalnak a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nyolcadikosai, akik keringőt táncolnak, ezzel is elköszönve az őket támogatóktól. Csodálatos ruhájuk elegánssá teszi az alkalmat. Mellettük a színjátszósok minden évben színvonalas előadással készülnek Himerné Duló Erika vezetésével. A diákok feladata az is, hogy elegáns ruhájukban a rendezvényre érkező mintegy kétszázharminc vendéget fogadják, s a helyükre kalauzolják.

Elmaradhatatlan program a tombola árusítása, s az apa–lánya és anya–fia keringő. Emellett a szarvasiak tartanak még további bálokat is, például a Vajda Péter alapítványi bált október közepén, amely a gimnázium működését segíti, valamint karácsonykor intézményi gálavacsorára gyűlnek össze. Igen népszerűek a bálok után a gyülekezet közösségi felületein publikált, hivatalos fényképészek által készített képek.

Egyre növekszik a létszám

Dunántúl sem marad el az örvendezésben. Kaposváron már a hatodik evangélikus bálra készülnek, amelynek célja mindig kettős. Egyrészt szeretnénk ezzel az esttel is jobban megjelenni a város közéletében és olyan evangélikusok számára is megmutatni a gyülekezeti közösség élményszerű voltát, akik talán még mindig azt gondolják, hogy evangélikusnak lenni nem jelent mást, mint templomba menni vasárnap és fizetni az egyházfenntartást – erősíti meg az előtte megszólalók gondolatait érdeklődésünkre Pongrácz Máté lelkész. – Az első bálunkat még a gyülekezeti termünkben szerveztük, de az évről évre növekvő létszámmal most már megtöltünk egy rendezvénytermet is. Száz fő fölötti a részvétel.”

A lelkész elmondta azt is, hogy a bál másik fő célja itt is a jótékonykodás. „Az elmúlt években mindig olyan célt fogalmaztunk meg a bál bevételét illetően, amely nemcsak a kaposvári evangélikusok számára fontos, hanem egybekapcsolja a somogyi evangélikusokat. Így gyűjtöttünk a somogymeggyesi és az ecsenyi templom felújítására, és az ifjúság számára, valamint a kaposvári gyülekezet fejlesztésére is fordítottunk már bevételeket. Idén a kilencvenéves evangélikus templom bádogozását újítjuk fel az összegből. Ez a bál a jó hangulat, a közösséggé formálás eszköze mellett hatalmas anyagi segítség is a különféle célok megvalósításához.”

Kaposváron magát a bált a férfikör szervezi, s van benne tánc, zene, vidám képvetítés az elmúlt évről, fotósarok, pálinkakuckó és nyitányként egy rövid áhítat.

Határtalan örvendezés

És most tekintsünk a határon túlra is. Idén negyvennegyedik alkalommal rendezték meg a Stuttgart környékén élő magyar közösségek jótékonysági bálját a katolikus egyház szervezésében a fellbachi Schwabenlandhalléban, mely talán egész Németország egyik legnagyobb magyar rendezvénye. Stermeczki András lelkész – aki jelenleg a Kőrösi-program támogatásával Németországban végez szolgálatot – elmondta, hogy a város vezetősége részéről Gabriele Zull fellbachi polgármester köszöntötte a vendégeket. Ő nem először volt a rendezvény házigazdája, ráadásul az első magyar–német testvérkapcsolat is az ő településéhez kötődik, Pécs városával.

Mellette az est díszvendége dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mondott köszöntőt, továbbá a bál védnöke, dr. Berényi János főkonzul is jelen volt. A megnyitón dr. Tempfli Imre plébános a keserűség testvéréről, az önzetlen örömről beszélt, amely az élet szerves része.

A szép számmal jelen lévő cserkészek előadásukkal a vérszerződés pillanatát elevenítették meg, s a mulatság egészen hajnali három óráig tartott – számolt be az eseményről Stermeczki András. – „A Kis Csöbörcsök, a helyi magyar néptáncegyüttes gyerekcsoportja pedig császárszállási tánccal örvendeztette meg a közönséget. A szervezés profi volt, a fellbachiak a felnőtteken kívül gondoltak a gyermekekre is, hiszen gyerektáncház, játszósarok kis vonattal és bűvész is várta őket. Az est bevétele a helyi cserkészcsapat munkáját szolgálja, ami biztos nagy segítség számukra, hiszen majd kétezer résztvevő adakozott számukra.”

A farsang hossza a húsvét időpontja miatt évről évre változik: vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző, negyvennapos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Idén extra hosszúságúra, két hónapnyira nyúlik ez az időszak, van tehát még idő az önfeledt, ám mégis Istennek tetsző mulatozásra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!