Lukács Máté Andrással a pluszról, a mínuszról és a 2/3-ról

Lukács Máté Andrással a pluszról, a mínuszról és a 2/3-ról

Share this content.

Forrás: maglodi-hirhatar.hu
Maglód – Ha szokványos interjút készítenénk Lukács Máté Andrással, a Maglódra menetrendszerűen érkező hatodéves evangélikus teológussal, biztosan azzal kezdenénk a beszélgetést, hogy szülei 8 éves korában elváltak, de édesapjával, aki humánerőforrás és -menedzsment diplomával vezetés- és szervezésfejlesztéssel foglalkozik, nagyon jó a kapcsolata. Örömmel beszélne ápolónőként végzett, most a zuglói önkormányzatnál adminisztratív munkakört betöltő édesanyjáról. Szeretettel emlegetné karosszérialakatos nevelőapukáját is. Büszkén sorolná 4 lánytestvérét: édes húgát, aki óvónőként az ELTE mesterszakán tanul, és pedagógiai módszertannal foglalkozik; a „Pál Apostolban” nyolcadikos és továbbtanulásért izguló féltestvérét; illetve a nevelőapai ágon ma már önállóan élő szakács és pincér hölgyeket. Csakhogy, hiába nevet Máté sokat (nem áruljuk el melyik kérdésnél…, jó, mégis: majdnem mindegyiknél!), ez nem egy könnyed bemutatkozó beszélgetés…

– Nevedben végzeted? Ha az ember fiának neve 3 bibliai névből áll össze, az determinál-e, kötelez-e?

Utólag talán mondhatom, hogy igen, de a szüleimben semmi tudatosság nem volt e téren. Bár Lukács a vezetéknevem, és édesapám, nagyapám is András, de nem gyakorló vallásos családi ág az övéké, azaz a nevük sem ilyen tudatosságból eredt. A szüleim esetemben a Máté és a Márk között vacilláltak…

– …ebből a szempontból nem lett volna különbség...

– Valóban akkor is „jogos” volna a kérdés. Végül a Máté nevet kaptam, illetve édesapámék után az Andrást. Bár mindig is a hit közelében voltam, óvodában már jártam hittanra, általános iskolában is, aztán egyházi gimnáziumban tanultam, a Budavári Evangélikus Gyülekezethez tartozom, de a nevem igazán „vicces” csak akkor lett, amikor már a teológiára kerültem.

– Ott már azért feltűnt?

– Igen, az évfolyamtársaim tréfásan „2/3 szinoptikusnak” neveztek, hiszen Lukácsot, Mátét és Márkot hívjuk szinoptikus (együtt-látó) evangélistáknak. Hatodévesként is ezek az evangéliumok állnak hozzám a legközelebb. A diplomamunkámat így az Újszövetség kortörténetéből írtam. Utólag tehát már mondhatom, hogy szeretem a nevemnek ezt a fajta „játékosságát”.

– Ez a kötődés azonban a hithez való kötődés, a kérdés szűkebb értelmezése viszont az említett bibliai személyekhez való bensőségesebb kötődésre irányult a név által. Vagy ennek már nincs azért nagyobb jelentősége?

– Számomra nem a személyek, hanem a nevükkel fémjelzett evangéliumok a fontosabbak.

– A teológushallgató választotta Maglódot, vagy „Maglód” választotta a teológushallgatót?

– Leginkább az egyetem „választja” a teológushallgatót a gyülekezethez. Bár én is szívesen jöttem Maglódra, hiszen a húgom egyik legjobb barátnője Kérges László evangélikus felügyelő és alpolgármester lánya, ezért néhányszor már jártam korábban is itt. Részt vettem egy-két gyülekezeti alkalmon, a pünkösdi templomdíszítést szintén megnéztem. Mindezek révén már kialakult az ismerkedés a helyi gyülekezet és köztem. Ötödévre kölcsönös volt bennünk az a kívánság, hogy ide jöjjek, de a döntést a teológia hozta meg. Istennek hála, nálam figyelembe vették a kérésünket.

A vizsga-hitoktatásra készülve egyébként Ecseren és Maglódon vannak saját osztályaim, 4. és 5.-ben. Közülük kell választanom egyet, akiket megnéznek az egyetem és az egyházkerület képviselői a vizsga keretében áprilisban. A vizsga-istentiszteletem május-júniusban lesz Maglódon, de addig még többször fogok itt szolgálni. A június végi diplomaosztó után, nyáron kerül sor az ordinációra, a lelkésszé szentelésre, amit már most nagy-nagy izgalommal várok. Eddig lehet most előre látni. Lelkészként már egy új fejezet kezdődik az életemben – valahol.

Az interjú a továbbiakban itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!