Egy örökség ápolása – Andorka Eszter Program

Egy örökség ápolása – Andorka Eszter Program

Share this content.

Szöveg: Harmati Dóra
Budapest – Sajtótájékoztatóval egybekötött megemlékezést tartott az Andorka Eszter Program kuratóriuma 2019. február 14-én a Magyarországi Evangélikus Egyház országos székházának templomában. A program tavalyi nyertes projektjeinek beszámolói előtt dr. Fabiny Tamás püspök tartott áhítatot, majd a kuratórium tagjai emlékeztek meg a fiatalon elhunyt lelkésznőről.

„Örüljünk és ujjongjunk, és dicsőítsük őt, mert eljött a Bárány menyegzője, felkészült menyasszonya, és megadatott neki, hogy felöltözzék fényes, tiszta gyolcsba…” (Jel 19,7–8) A Jelenések könyvének ezt a szakaszát nem véletlenül választotta áhítatának alapigéjéül dr. Fabiny Tamás, ugyanis Andorka Eszter lelkésznő két héttel erőszakos halála előtt prédikált fiataloknak a Deák téri templomban erről az igéről. Az áhítat végén maga Andorka Eszter is megszólalt egy 1996-ban készült videóinterjúban. A megemlékezés után a program tavalyi díjazottjai bemutatták, hogy a támogatásnak köszönhetően milyen munkát tudtak végezni. 

A Perbáli építőtábor projektje 2018-ban további fejlesztéseket tudott megvalósítani a Perbáli Gyermekotthon területén, melynek teljes tetőszerkezetét sikeresen felújították. 

A Pom-Pom Bábcsoport Tavaszünnep projektje hátrányos helyzetű gyerekek számára szervezett nagy sikerű bábfoglalkozást, mely nemcsak egy előadásból, hanem a bábok elkészítéséből is állt.

A Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány a Tanulmányút egy permakulturális gazdaságban, lakóotthonban élő, szellemi sérült emberek számára című projektjét mutatta be, melynek keretében Tolna megyében egy ökológiai gazdálkodásba tudtak ellátogatni az otthon lakói.

Végül pedig a Veled Önállóan Alapítvány munkáját ismerhettük meg, amely a többségi társadalom érzékenyítésével tesz a fogyatékkal élő emberek minél önállóbb, önrendelkezőbb életéért. A Hiedelmek helyett ismeretek projektben pályaorientációs workshopot szerveztek középiskolásoknak, bemutatva, hogy bármely foglalkozási területen érdemes fogyatékkal élő embereket is alkalmazni.

Az Andorka Eszter Program 2019-es pályázatainak elbírálása még nem történt meg, március 10-ig van még lehetőség beadni a pályázatokat. Erről bővebb információk az andorkaprogram.lutheran.hu oldalon találhatók.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!