Schedius Lajos-emlékülést tartanak

Schedius Lajos-emlékülést tartanak

Share this content.

Forrás: EOGY
Budapest – Decemberben volt Schedius Lajos János (Johann Ludwig Schedius, 1768–1847) születésének 250. évfordulója. Február 27-én emlékezünk meg róla egy emlékülés keretében.

Schedius Lajos János (Johann Ludwig Schedius, 1768–1847) a hazai evangélikusság kiemelkedő alakja. Pietista hagyományú családban nőtt fel, és lett jakobinus érzelmű, szabadkőműves, háromnyelvű és elképesztően sokoldalú tudós, aki a német és a magyar kultúra között töltött be közvetítő szerepet. Nem utolsósorban a Magyar Tudományos Akadémia tagja és a Kisfaludy Társaság alelnöke volt. A reformpedagógiák híveként vett részt az első pesti evangélikus (a későbbi híres fasori) gimnázium megalapításában.

Emlékére a Magyarországi Evangélikus Egyház a középiskoláiban tanuló, kiemelkedően tehetséges diákok támogatására Schedius-ösztöndíjat alapított. A tudós születésének kétszázötvenedik évfordulója decemberben volt. Február 27-én egy emlékülés keretében emlékezünk meg róla.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!