Közösségek ünnepe – Monor és Nyáregyháza közös családi istentisztelete és közgyűlése

Közösségek ünnepe – Monor és Nyáregyháza közös családi istentisztelete és közgyűlése

Share this content.

Szöveg: Sánta József, fotó: Óvári-Urbán Anikó, Csontos Tamás
Monor – Közös családi istentiszteleten ünnepelt együtt a monori és a nyáregyházi gyülekezet 2019. február 17-én. Az alkalom végén közös közgyűlést is tartottak a két gyülekezet ügyeit illetően.

A monori – a szórványokat is beleértve –, valamint a nyáregyházi gyülekezet közösen tartotta a vasárnapi családi istentiszteletet. Ez az esemény mindig lehetőséget ad arra, hogy a megszokottól eltérő módon ünnepelhessenek együtt a gyülekezet tagjai. Minden alkalomnak van saját tematikája és interaktív része is. Az ifjúsági énekekkel kísérve valóban családi hangulatban lehet Isten színe elé állni, amit már sokadik alkalommal a szinte állandó szolgálónak mondható Mandák Band zenekar kísér. Úgy tűnik, sokan szeretik ezt a műfajt, hiszen ilyenkor mindig nagyobb a látogatottság is a templomban. 

Az istentisztelet elején szokás szerint először a születésnaposokat köszöntötték. Ezt követően a házasság hete alkalmából a házasokat üdvözölték, egyúttal az idén már jegyesoktatásra jelentkezett párokat is bemutatták a gyülekezetnek, így ők is közösen részesültek az áldásból a már többéves házasságukat ünneplő, „rutinosabb” gyülekezeti tagokkal együtt. Az ünnepeltek félkörívben az oltár elé álltak, és az augusztus óta a gyülekezetben szolgáló Sánta József beosztott lelkész az Ünnepvarrás (várás) című kötetből Csorba István Zsák és foltja című verse alapján köszöntötte a párokat, és imádkozott értük, majd áldásban részesítette őket. 

Ezután Győri Péter Benjámin esperes „tüzelte” fel a hangulatot 2Tim1,3–7 alapján, megszólítva a közösség tagjait, több példával is szemléltetve, hogy minden látszólagos gyengeség ellenére is bátran és hősiesen érdemes kiállni az evangélium ügye mellett, bátran tegyenek róla tanúbizonyságot, eljuttatva a lelkesítő üzenetat másokhoz is.

Az istentiszteleten az esperes és lelkész közösen osztottak úrvacsorát, s ezt követte a közgyűlés, amelyet Bárdossy Tamás egyházmegyei felügyelő vezetett.

Ennek fő témája volt a két gyülekezet közti megállapodás megbeszélése és ennek mentén a közös díjlevél elfogadása is. A két gyülekezet októberben tartott közösen presbiteri ülést Monoron. Igyekeztek megállapodni a lelkészi szolgálat megosztását, valamint a közös teherhordozást illetően, amelyből Monor mint anyagyülekezet és Nyáregyháza mint leányegyházközség vállal részt. Többek között ennek eredménye az is, hogy a hónap harmadik vasárnapján a monori főistentiszteletre érkeznek a nyáregyházi evangélikusok is, hogy közösen ünnepeljenek. Bár sok egyeztetésre volt szükség, útközben a megállapodás az idő próbáját is kiállta, így a gondos előkészítést követően februárban közösen írták alá a gyülekezetek vezetői a megállapodást, az elnökségből Csontos Tamás, a monori gyülekezet felügyelője, valamint Rosta László nyáregyházi gyülekezeti gondnok.

Végül szeretetvendégségen maradtak még együtt a gyülekezet tagjai, melynek során mindenki elégedetten fogadta a két gyülekezet együttműködését. Isten áldása kísérje a két gyülekezet további munkáját!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!