A Deák tér – Interjú Gadóné Kézdy Edit igazgatóval

A Deák tér – Interjú Gadóné Kézdy Edit igazgatóval

Share this content.

Forrás: penzcentrum.hu, szöveg: Bíró Attila
Budapest – Hiába születnek bele az internet világába a mai gyerekek, a kritikus gondolkodásra és forráskezelésre bizony őket is meg kell tanítania valakinek. „A diákok fejében ugyanis még nincs meg az a váz, amire ilyen közegben segítség nélkül tudnának támaszkodni. Ennek a kialakítása a tanárok múlhatatlan feladata” – mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatója. A pedagógussal az elit intézményi lét pozitív és negatív oldaláról; a diákokat nem egyszer betegségbe hajszoló, önmagukkal szembeni elvárásairól; a digitalizáció nehézségeiről; a magyar oktatási rendszer hiányosságairól, a be nem teljesült ígéreteiről, de pozitívumairól is beszélgettek.

– Alig néhány hete ért véget a gimnáziumi írásbeli felvételi. Mit lehet tudni, sokan jelentkeztek idén az intézménybe?

– Évek óta óriási tömegek akarnának jönni az iskolába. Körülbelül öt-hatszoros a túljelentkezés a négy- és nyolcosztályos gimnáziumi helyekre is. Ezen felül még évközben is állandóan jönnének a diákok átjelentkezéssel, úgyhogy mindig törjük a fejünket, hogyan lehetne még több hely a gyerekeknek. De ezen a téren gúzsba kötve táncolunk, hiába tudnánk ugyanis egy kétszer ekkora épületet is megtölteni diákokkal, erre jelenleg nincs lehetőségünk. Itt vagyunk a Belvárosban, itt a legdrágábbak a telkek, ráadásul az épületünk műemlék, így még az is nagyon korlátozva van, hogy mit lehet vele csinálni és mit nem. Vannak terveink, de ez egyelőre a jövő zenéje.

– Hány gyereket vesznek fel egy évben?

– 30-30-at a nyolcosztályos és a négyosztályos gimnáziumi képzésre is. Így egy évben két osztályt indítunk.

– Jellemzően honnan jönnek az ide érkező diákok?

– Egész Budapestről, és a diákok fele a város vonzáskörzetéből. Van az egyháznak kollégiuma a Rózsák terén, de nem sok kollégistánk van, egy évben 5-6.

– A kicsiknél is van már felvételi? 

– Igen, sajnos van. Abból az 5-6 szoros túljelentkezésből valahogy ki kell választani azokat, akiket felveszünk. Az evangélikusok enyhe előnyt élveznek, de nem minden evangélikus jelentkezőt veszünk fel. Az iskola fele evangélikus, a többiek más felekezethez tartoznak. 

– Kitétel, hogy aki ide akar jönni, annak valamilyen felekezethez tartoznia kell?

– Igen, ezt kérjük. A hétfő reggel áhítattal kezdődik, és heti két hittanóra van beépítve az órarendbe. Az ünnepeket is a templomban ünnepeljük. Akit ettől teljesen eltérően nevelnek, az nagyon furcsán érezné magát egy ilyen közegben. Pláne kamaszkorában, amikor egy normális gyerek fellázad az ellen, ami van, akkor ez ellen nagyon be tudtak feszülni a kezdet kezdetén, amikor még szélesebbre volt itt tárva a kapu.

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!