Ragaszkodjatok szívből az ÚRhoz, egyedül neki szolgáljatok! (1Sám 7,3)

Ragaszkodjatok szívből az ÚRhoz, egyedül neki szolgáljatok! (1Sám 7,3)

Share this content.

Szöveg: Koczor György, fotó: pexels.com
Drágám! – hangzott a telefonban – Tudom, hogy nem egyszerű, de én végképp nem tudom megoldani. Hozd el a gyerek születésnapi tortáját a cukrászdából. Csókollak! – De… – kezdett bele a mentegetőzésbe a férj, de már csak a süket telefonba beszélt. Lenézett. Az egyik kezében az aktatáskája mellett egy szatyrot szorított, amit bevásárláskor jócskán megtömött. A másik kezében pedig még mindig a telefont szorította, ezért csak a lába között fért el az a méretes papírzacskó, amelyet irodai munkájából hozott haza. Hogyan vigyem haza a tortát? – bosszankodott magában. Tudta, hogy ha az megsérül, mindennek vége.

„Ragaszkodjatok szívből az ÚRhoz, egyedül neki szolgáljatok” (1Sám 7,3)

Ez a mondat lehetne a héten kezdődő böjti idő jelszava. Jelszó, amely röviden megfogalmazza a lényeget, az irányt és a tartalmat. Egyetlen akadálya van annak, hogy valóra váljon. Az, hogy a mi kezünk, szívünk, életünk is tele van minden mással. Ugyanakkor mélyen, legbelül tudjuk és érezzük, hogy nem sérülhet meg, hiszen ez a lényeg.

Izráel népe szorult helyzetben van. Szeretnének nyugodt, békés életet élni, de a filiszteusok állandó nyomás alatt tartják őket. Közben pedig a szövetség ládájának őrzését is erősíteni kell, hiszen az is veszélyben van. Tehát ma így fogalmaznánk mind társadalmi, mind hitéletük zavaros. Nem értik, miért nem sikerül, amikor ők úgy igyekeznek.

Sámuel azonban ezt a mondatot nem úgy helyezi a nép szívére, mint valami jelszót vagy törvényt. De nem is mint egy betartandó etalonról beszél, hanem ennél sokkal mélyebb a tanítása. Ragaszkodjatok az Úrhoz, de először is irtsatok ki minden mást az életetekből! És Izráel fiai kidobják a bálványokat, és minden mást kiirtanak, ami elvonja figyelmüket Istenről.

A böjti időben számunkra is ez a legfontosabb. Törekedjünk arra, hogy ragaszkodjunk az Úrhoz. Mert az ünnep már kész. Terített asztal vár. Jézus teste töretik meg értünk, és kenyerünkké lesz, hogy igazi ünneppé legyen találkozásunk. 

Nekünk viszont még mindig annyi minden mással teli az életünk. Tegyünk le mindent a kezünkből. Nem érdekesek a szokásaink, nem érdekesek kisebb-nagyobb ajándéknak szánt dolgaink, sziszifuszi erőlködéseink azért, hogy megfeleljünk. És tegyünk le a kezünkből minden eszközt, amiről azt gondoljuk, hogy majd elsegítenek Istenhez, vagy egyszerűen túllendítenek a nehézségeinken.

Mert ragaszkodásunk csak így lehet teljes és egész.

A böjt nem csupán megüresedést jelent, hanem Krisztussal való feltöltekezést is.

A böjt nem csupán Krisztussal való töltekezést jelent, hanem megüresedést is minden mástól. 

Drágám! – hangzik ma Isten szava a másik oldalról Drágám vagy, hiszen drága véren váltottalak meg. Tudom, hogy nem egyszerű, de tégy le mindent a kezedből, hagyj ott mindent, mert várlak. Csak magadat hozd! 

Ez a böjt! Ámen.

Elhangzott 2019. március 4-én a Kossuth Rádió Erős vár a mi Istenünk! című műsorában.

Címkék: Koczor György - áhítat -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!