Mit tenne Jézus? – Egy szlogen születése

Mit tenne Jézus? – Egy szlogen születése

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Harmati Dóra, fotó: Getty/Flickr
W. W. J. D. – olvashatjuk a sejtelmes rövidítést karkötőkön, pólókon, könyvjelzőkön, falvédőkön, s a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. A Mit tenne Jézus?, azaz What Would Jesus Do? milliós profitjai mögött azonban kezdetben nem a nyerészkedés szándéka állt, a mottó eredeti megalkotója pedig egy fillért sem látott mindebből. Cikkünkben annak a kalandos és részben szomorú történetnek jártunk utána, mely az egyik legnépszerűbb keresztény szlogen születése mögött áll.

A szlogen keletkezését Charles M. Sheldon amerikai prédikátor nevéhez kötik, aki az 1800-as évek végén a kansasi Topekában szolgált. Sheldon 1886-ban tartott egy prédikációs sorozatot, melynek visszatérő kérdése mindig az volt: Mit tenne Jézus? Sheldon a vasárnap esti szertartások népszerűségét szerette volna növelni, és hétről hétre olyan történeteket hozott, melyek nehéz morális helyzetekről szóltak. A tanmesék kimenetelét mindig csak a következő héten árulta el, így nem csoda, hogy a kíváncsiságtól vezérelt hallgatóság ismét részt vett a szertartáson. A költői Mit tenne Jézus? kérdéssel lezárt prédikációk ugyanakkor egy egész héten át foglalkoztatták a híveket, a hallottak nem szálltak el, amint kiléptek a templom kapuján.

Tovább a teljes cikkre.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!