Parancsolatok – Farkas Wellmann Éva új kötete

Parancsolatok – Farkas Wellmann Éva új kötete

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Gazdag Zsuzsanna
Új kötettel jelentkezett a marosvásárhelyi születésű Farkas Wellmann Éva. A világhálón azt olvashatjuk a nemrégiben megjelent költeményekről, hogy a kiváló költő ezúttal a Tízparancsolat ihlette verseket gyűjtött egybe, de ne számítsunk szokványos vagy akár patetikus feldolgozásra… Tíz vers – tíz gyöngyszem, tíz grafika, amely nemzetközi biennálén nyert díjat, és tíz dal CD-n a sepsiszentgyörgyi Evilági zenekar előadásában.

Aki elolvassa a Parancsolatok című, vékonyka, ám annál tartalmasabb kötetet, csak egyetérteni tud az előző mondatban idézett megállapítással a gyöngyszemeket illetően. Ez a szerző negyedik könyve; az említett erdélyi zenekarnak köszönhetően születhetett meg: a zenészek kérték fel őt egy versciklus megírására.

Farkas Wellmann Éva egy vele készült interjúban azt vallotta, nehezen szánja rá magát a versírásra. Az olvasók persze nem tudhatják, hogy a Parancsolatok versei könnyen vagy nehezen születtek-e meg, mindenesetre öröm olvasni az igen kiforrott mondanivalót.

Tíz isteni parancsolatra adott tíz emberi, versben született választ vehet kezébe az olvasó. Elgondolkodtató sorokat. Épp ezért nem érdemes egyvégtében végigolvasni a kötetet; sokkalta jobb és mindenképp hasznosabb úgy ízlelgetni, mint a nemes bort, az egyes szavakat. Hiszen tükröt tartanak elénk, és megmutatják, kik és milyenek vagyunk. És ez a szembesítés bizony nem mindig kellemes…

Ám a jó hír az: Isten és az ő kegyelme, jósága és irgalma nem változik. Nekünk azonban kell és lehet is változnunk, és ehhez nem vagyunk csupán a magunk erejére szorulva. Tőle, az Úrtól kérhetünk erőt, késztetést a jóra, hogy igazabbá, istenibbé lehessünk. Ebben a törekvésünkben jelenthetnek segítséget a költőnő versei is.

A kötet egyik darabját idézve:

A könyv ingyenes zenei CD-mellékletet is tartalmaz, és a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. jóvoltából jelent meg.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 7–8. számában jelent meg 2019. február 24-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!