Elvesztettél engem – Ezért hagyják el a fiatalok az egyházat

Elvesztettél engem – Ezért hagyják el a fiatalok az egyházat

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Harmati Dóra, fotó: Új Nemzedék/Barna Group/Unsplash
Hazai és nemzetközi kutatások egyaránt foglalkoznak azzal, hogy miért hagyják el a fiatalok a keresztény egyházakat. Az okok között nagy fokú bizalomvesztés, megválaszolatlan, égető kérdések szerepelnek. A 18–29 évesek elvesztése egy olyan luxus, melyet az egyházaknak nem szabadna megengedniük maguknak.

A hagyománytisztelet és a szülői nyomás már régen nem elegendő ok arra, hogy egy 21. századi fiatal templomba járjon. A társadalom nem közösíti ki azt, aki elhagyja a kereszténységet, sőt egy ilyen lépéssel egyre nagyobb népszerűségre lehet szert tenni. Az amerikai Barna Group kutatócsoport 2011-ben publikálta négy éven át tartó vizsgálódásainak eredményeit You Lost Me: Why Young Christians Are Leaving Church... and Rethinking Faith címmel (Elvesztettél: Miért hagyják el a fiatal keresztények az egyházat… és gondolják újra a hitüket), melyben több mint ötezer amerikai fiatalt kérdeztek meg arról, miért hagyták el az egyházat.

Bár a kutatók kiemelik, hogy minden történet egyedi, és mindegyikre külön figyelmet kéne fordítani, azonban bizonyos mintázatok így is kirajzolódnak. A felmérés alapján azt lehet mondani, hogy a keresztényként nevelkedett fiatalok ötvenkilenc százaléka hagyja el az egyházat, miután belép a kritikus tizennyolc–huszonkilenc éves korcsoportba. Míg a korábbi évek tapasztalata az volt, hogy ezek a fiatalok visszajöttek egy bizonyos idő után, ezt ma már nem jelenthetjük ki. Bár a vizsgált korosztály a felmérés szerint vallásosnak mondja magát, és szereti Jézust, az egyházat, a közösségüket azonban nem. Hogy mi a problémájuk? Többek között olyan alapvető értékeket és berendezkedéseket kérdőjeleznek meg, mint a házasság fontossága vagy az egyházi intézmény szükségessége.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék: egyház - fiatalok -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!