Indul az első országos orgonafesztivál

Indul az első országos orgonafesztivál

Share this content.

Forrás: kulturpart.hu, szekesfehervar.hu
Budapest – Egy héten át Bachtól izzik a Kárpát-medence, megkezdődött a Bach Mindenkinek Fesztivál, melynek keretén belül másodszor kerül megrendezésre a „Főtemplomok és orgonistái” sorozat.

A szervező és művészeti vezető, Bán István orgonaművész neve évek óta összeforr Bach-hal, hisz 2017-ben magának J. S. Bachnak az orgonafeljegyzéseit alapul véve az ő koncepciója alapján épült meg a Budavári evangélikus templomban hazánk legnagyobb barokkorgonája, melynek felszentelése óta már négy Bach-fesztivált is szervezett.

Nem meglepő, hogy 2018-ban az az ötlete támadt, hogy Bach zenéjével kösse össze a történelmi egyházak budapesti főtemplomait, varázslatos orgonáit és orgonaművészeit (Szent István Bazilika, Budavári evangélikus templom, Kálvin téri református templom). A kezdeményezés olyannyira sikeres volt, hogy idén már országosra bővítette a sorozatot, melyben hazánk legjelentősebb orgonáit szólaltatják meg kiváló „házigazdáik” és hazánk elsőszámú orgonistái (Budapesti helyszínek mellett Debrecen, Szeged, Szombathely, Győr, Nyitra és Nagyvárad). Ilyen jellegű nagy ívű országos orgonafesztivál Magyarországon most valósul meg először, melyért külön köszönet illeti az orgonaművészeket, akik keresztül-kasul utaznak négy napon át az orgonák közt, hogy együtt, valamely művésztársukkal közösen szólaltassák meg a csodálatos hangszereket.

Felelősséget vállalva a felnövekvő orgonaművészek felé, elindul idén az „Új Generáció” sorozat is, amelynek hangversenyein zeneakadémisták és más ifjú tehetségek mutathatják meg tudásukat Bach muzsikájával. A koncertekre a belépés díjtalan, de mint a Bach Mindenkinek összes rendezvényén ezeken is lehetőség adódik az adakozásra, melynek célja egy lélegeztető-készülék megvásárlása a Bethesda Gyermekkórház részére.

Facebook event

A részletes program itt is olvasható.

A Bach in the Subways nemzetközi programot egy New York-i csellista, Dale Henderson indította útjára 2010-ben azzal a céllal, hogy növelje a klasszikus zene iránti általános érdeklődést. Minden év márciusában, Johann Sebastian Bach születésnapja környékén a világ számos országában kiváló muzsikusok ünneplik a mestert ingyenes koncerteket adva nyilvános helyeken. Bach zenéjét ajándékként adják át a közönségnek, ezáltal remélhetőleg megkönnyítik a belépést a klasszikus zene birodalmába. A kezdeményezéshez hazánk 2015-ben csatlakozott.

Ma (2019. március 21-én) a Google.com is J. S. Bachot ünnepli. Mi is alkothatunk programjának segítségével saját dallamot.

Címkék: Bach Mindenkinek -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!