Sztehlo Gábor kapta a posztumusz Magyar Örökség-díjat

Sztehlo Gábor kapta a posztumusz Magyar Örökség-díjat

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton, videó: Győri András Timótheus
Budapest – Társadalmunk elismerésének jeleként a nemzeti örökség része lett Sztehlo Gábor evangélikus lelkész élete és szolgálata. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében került sor a Magyar Örökség-díj átadóünnepségére március 23-án.

Telt ház előtt ünnepelhettük, hogy Sztehlo Gábor (19091974) evangélikus lelkész posztumusz Magyar Örökség-díjban részesült, és neve bekerült a magyarság aranykönyvébe. A díjátadó ünnepségen Klinghammer István akadémikus, a Magyar Örökség Bizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Bevezető gondolatai a népzenéről, annak közösségépítő erejéről szóltak. Ezt követően Böszörményi Gergely, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke ismertette a díjakat, kiemelve, hogy olyan személyeket és szervezeteket részesítenek ebben a kitüntetésben, akiknek a tevékenysége az egész társadalom számára példa lehet.

Radványi Géza Valahol Európában című filmjének részletét követően Sztehlo Gábor evangélikus lelkész életét videóbejátszásban Fabiny Tamás méltatta. Az evangélikus elnök-püspök beszédében kiemelte, hogy Sztehlo elsősorban lelkész volt, mely szolgálat a nehéz időkben a legkülönbözőbb nehéz sorsú emberekre terjedt ki. A gyülekezeti munka, népfőiskola, a zsidómentés és a Gaudiopolis gyermekköztársaság után az evangélikus diakónia megalapítása, a fogyatékkal élő gyermekek megsegítése volt Sztehlo Gábor lelkész munkája – mutatott rá a kiterjedt és helytálló életműre Fabiny Tamás.

A Magyar Örökség-díjat Novotny Zoltán a Magyar Örökség Bizottság tagja, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke adta át. A posztumusz elismerést Sztehlo Gábor Magyarországon élő unokahúga, a Sztehlo Gábor Alapítvány kuratóriumának tagja, Weissmahr Zsuzsanna, Andrási Andor Sztehlo-gyermek, a Sztehlo Gábor Alapítvány elnöke, a Sztehlo-gyerekek voltunk című kötet egyik szerkesztője és Keveházi László nyugalmazott evangélikus esperes, a Gaudioplis első miniszterelnöke vette át.

A díjkiosztó ünnepségen Örökség-díjban részesült továbbá a több mint százötven éve szolgáló Bethesda Gyermekkórház és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum. A díjátadó ünnepségen Ilia Mihály irodalomtörténész és Pásztor Béla, Veresegyház város polgármesterének munkásságát is díjjal jutalmazták. Posztumusz elismerésben részesült Németh Antal szinházművészeti tevékenysége, valamint M. Katanics Mária zenepedagógiai munkássága és az általa alapított Szilágyi Erzsébet Női Kar énekművészete.

Fabiny Tamás elnök-püspök laudációja itt tekinthető meg:

Fabiny Tamás laudációja az Evangélikus Élet magazin következő számában olvasható lesz.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!