Iskolánk a határon

Iskolánk a határon

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya, fotó: Magyari Márton
Életrevaló evangélikus közösségben szerzett tapasztalat, tudás, alternatív pedagógiai nevelés-oktatás, páratlan természeti környezet – kulcsszavak, amelyek most is elmodhatók a Kőszegi Evangélikus Szakgimnáziumról, Szakközépiskoláról és Kollégiumról, de az idén indult sok tízmilliós egyházi és állami beruházásoknak köszönhetően a jövő tanév elejétől még inkább jellemzik majd az iskolát. Intézményi „1%-os” riportsorozatunk újabb állomásán zajlik az élet: a jelenleg is zavartalanul folyó oktatás, érettségire készülés mellett az alapoktól épít újat egy lelkes, elhivatott szakértői csapat.

A reklámokból, filmelőzetesekből ismert „jön, jön, jön…” fordulat igazán passzol a régmúltban leánygimnáziumként, majd hosszú évtizedekig mezőgazdasági szakképzőként működő intézmény bemutatásakor – kezdi a beszélgetést Bujdosó Erika, az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet pedagógiai szakértője, illetve Libor Erika, egyházunk országos irodája nevelési és oktatási osztályának kommunikációs referense. Többedmagukkal ők felelnek azért a néhány hónapja elindult projektért, amelynek végeredménye az alternatív gimnáziumi tagozat, évente plusz huszonöt fő beiskolázása, egy 21. századi modern épületegyüttesben vonzó programkínálattal erőre kapott iskola lesz. Az előkészítés szakmai fázisában járnak – hangsúlyozzák –, egyelőre sok a feltételes mód, az álmodozás, de a tények már most ígéretesek.

Insula Lutherana

„Ha egy jelzővel illetném az iskolát, az az unikális lenne. Ez ugyanis az egyetlen evangélikus középiskola az országban, amelyik kizárólag szakképzéssel foglalkozik. A régi evangélikus iskolát az ötvenes években államosították, majd a kétezres években visszavehettük, azonban egyre pusztult az épített környezet, a diáklétszám is csökkent, mígnem az országos presbitérium határozott: 2020. szeptember 1-jén elindul – azaz visszatér, ha a régmúltat nézzük – egy gimnáziumi osztály huszonöt fővel. A döntéshez anyagi erőt is rendelt az egyházi testület, de bevallom, nagyon számítunk minden forintra, amit az egyszázalékos felajánlások révén az ország egész területén élő, oktatásügyünket szívükön viselő egyháztagoktól köszönettel fogadunk” – mondja Libor Erika. Újdonság lesz – veszi át a szót Bujdosó Erika –, hogy az oktatás-nevelés alternatív pedagógiai módszerrel folyik majd: „Modellértékű kísérlet beindításának küszöbén állunk, ilyen nincs több az evangélikus iskolarendszerben. Azon dolgozunk, hogy megmutassa ez a régi iskola, mennyire életrevaló” – hangsúlyozza.

Jelenleg mezőgazdasági, logisztikai-szállítmányozási, vendéglátóipari és turisztikai területen folyik szakképzés. A jövő közlekedési szakemberei, lovászai, kertészei, pincérei és szakácsai készülnek pályájukra ezen az evangélikus „szigeten”. Az iskola, a menza, a két kollégium és a templom alkot itt egységet. A tangazdaság területei kicsit kijjebb találhatók, de akár gyalogosan is megközelíthetők; kert, majorság, állatok, szántó, rét, legelő áll a képzés szolgálatában. Idén tavasszal már ezeknek a területeknek a felújítása folyik a Kreatív város – fenntartható vidék programban. „Fontos tisztázni – emlékeztet Libor Erika –, hogy ez az épületkomplexum nem azonos azzal, amelyet Ottlik Géza Iskola a határon című regényéből ismerünk, s ami a 2008- as Szélrózsa találkozónak adott otthont. Ez az iskola Kőszeg másik két középiskolája mellett a csak rá jellemző szellemiségével, keresett szakmákra felkészítő képzéseivel és bentlakásos rendszerével nyújt diákjainak határtalan lehetőségeket itt, a nyugati határszélen.”

Legfontosabb a lelkiség

Mi hát a plusz, amiért az országos beiskolázású intézményre – amely egyébiránt ökoiskola – büszkék lehetünk már most is, 2020-ban pedig majd még inkább? „Személyiségfejlesztés, tanulástámogatás, gazdag szabadidős programkínálat, tankonyha, tanszálló, tangazdaság, ökogazdálkodás, önfenntartás, kisárutermelés, kézművesség…”– sorolja a közeljövőben megvalósuló kínálatot az oktatási projektfelelős. Tényekről és álmokról egyaránt beszél, de szavai nyomán utóbbiak mögött is felsejlik a szakmai háttér, a végiggondoltság: „Az egyház saját forrásaival segíti a fejlesztést. Programunk jelentős motivációs tényezője, hogy a megújuló létesítmények és a felsőoktatási közreműködés kéz a kézben járnak majd: a Pannon Egyetem Georgikon Karának, a mezőgazdászképzés két évszázados keszthelyi fellegvárának kihelyezett gyakorlati helyszíne leszünk. A kertet, a borászati labort a középiskolások és az egyetemisták együtt fogják használni. A megálmodott célcsoport tekintetében is fenntartom az »unikális« jelzőt: bentlakásos iskolánkba olyan tanulókat várunk, akiknek a családja örömmel fogadja a támogató, biztonságot nyújtó, keresztény értékeket közvetítő kollégiumi elhelyezést. Nagy vonzerő a szülők számára iskolaválasztáskor, hogy a diákok az együtt töltött szabadidejükben is tanulást segítő, önismeretet fejlesztő programokon vehetnek részt, és naprakész szakmai tudást kapnak. Ez az a plusz, amely reményünk szerint stabil, jól megszerzett tudással felvértezett diákokat állít pályára. Az iskola infrastruktúrája a határ túloldalán dolgozó szülők gyermekeinek is ideális választás lehet.” Mindennek alfája és ómegája a lelkiség. Kőszegen Zsóri-Ments Orsolya iskolalelkész a klasszikus feladatok ellátásával – hittanórák, hétkezdő áhítatok, ünnepekre felkészítés – adja meg az iskola evangélikus szellemiségét, de fontos a helyi gyülekezet és a lelkész házaspár támogató szolgálata is. „Az iskola nyitott minden más felekezetű vagy felekezethez nem kötődő tanuló előtt is, de ez egy evangélikus iskola élete” – húzza alá Bujdosó Erika.

Tankert és szálloda mint tanterem

Ki ne szeretne olyan iskolába járni, amelynek tangazdaság, tankert és szálloda is a „tanterme”? A kőszegi evangélikus iskola ilyen lesz: az egyik kollégiumi épületet, amely évek óta kihasználatlanul áll, tanszállodává alakítják. A hotel a bel- és a külföldi turizmus igényeit is kielégíti majd, akár evangélikus keretek között, akár külső kiajánlással. Építenek a helyi, nagy hagyományú lovaskultúrára (Csekonics-napok). A diákok működés közben, testközelből tapasztalhatják meg recepciósként, idegenvezetőként, szakácsként vagy felszolgálóként egy „igazi” szálloda mozgalmas hétköznapjait, amelyben „igazi” vendégek vannak. „A tangazdaság terményei és húsféléi bekerülnek a konyhára, ahol több száz főre főznek. A helyi gasztronómiai hagyományok megismerésében és továbbvitelében elkötelezetten kistermelői élelmiszert előállító tanulók kézműves termékeivel a Kőszegen jól működő becsületkasszás árusítás során, magukkal a diákokkal az Orsolya-napi vásárban is találkozhatunk majd. Az iskolában termelt finomságok (lekvárok, szörpök, aszalmányok) árusítására akár egy kis bolt is létesülhet” – szövi tovább a terveket a két koordinátor.

Összegezve: a kőszegi álom valóságalapú: az evangélikus keresztény nevelés, a családiasság, az egymásra figyelés, a partnerség megvan – ezek olyan erősségei a közösségnek, amelyekre építeni lehet. Az itt kialakult barátságok egy életre elkísérik a fiatalokat. „Erre is alapozunk a megújításkor” – ecsetelik beszélgetőtársaim derűsen a várható előnyöket. Mivel országos beiskolázású intézményről lesz szó, „biztos, hogy az itt végzett fiatal bárhol az országban ötven kilométeres körzetben mindenhol talál majd egy volt iskolatársat” – mutat rá Bujdosó Erika. A profilját megváltoztató, a gyökereihez mégis ragaszkodó intézmény hamarosan új névvel, új arculattal áll a nyilvánosság elé.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 9–10. számában jelent meg 2019. március 10-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!