Világimanapi találkozó volt Stuttgartban

Világimanapi találkozó volt Stuttgartban

Share this content.

Szöveg és fotó: Stermeczki Krisztina
Stuttgart – A női világimanaphoz csatlakozott a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet, ahol immáron évtizedes hagyomány, hogy a Württembergben élő magyarok is részt vesznek abban a nemzetközi munkában, amely egy adott országot mutat be és egy segítségre szoruló csoportot támogat.

A 2019-es „Weltgebetstag” Szlovéniába kalauzolt el bennünket. Az imanapra már hetekkel korábban készültünk, hiszen el kellett készíteni az énekfüzetet, fel kellett készülni a szlovén ízekből, tájakból és történelemből, valamint le kellett fordítani az énekeket.

A szervezés élén idén is Gyökössy Kinga állt, az énekeket pedig Bittner Abigél fordította és kísérte. Március első hétvégéje helyett mi az utolsót választottuk és helyszínnek pedig a Bad Cannstatt-i evangélikus parókia kistermét.

Az előkészületek után kimentünk az épület elé, és Kinga köszöntött bennünket: „Dober Dan”, majd tökmagolajba mártott kenyérkockákkal kínált minket. Így vonultunk be a megterített asztalokhoz, hiszen az idei találkozó jelmondata is erről szól „Jöjjetek, mert már minden készen van!”

Az bevezető után szlovén dallamok csendültek, Edit, Abigél, Krisztina és Tibor zenei kísérete mellett. Az énekek közben egy-egy szlovén asszony nehéz életének soraiból olvastak, ami után id. Gémes István áhítata következett a nagy vacsora példázata alapján (Lk 14,15–24).  A lelkész szavai Jézus missziói parancsára emlékeztettek, azaz a tanítványoknak minden előítélet nélkül kell kilépni a világba, hogy elvigyék az evangélium szavát. Ez a lehetőség egyre több emberhez szól, illetve egyre szélesebb tömegeket érint a példázat alapján is.

A hálaadó imádság után adományokat gyűjtöttünk, mellyel idén is a csángó gyerekek magyarországi kirándulását támogattuk. A majd 150.000 forintnyi adomány a gyülekezeten keresztül jut el a kirándulást szervezőkhöz, akik idén is az anyaország szépségeit mutathatják meg.

Nem csupán az asztalközösség, a máig is fülünkbe csengő kedves dallamok és a megható történetek, de az az érzés is megmaradt bennünk, hogy a világ számos pontján énekelték ezeket a dalokat és imádkoztak ezen szlovén asszonyokért. Közben mi magunk is hallhattuk a Lélek hívását, hiszen minden kész, ami azt is jelenti, hogy van, aki nekünk is segít és ezért mi is tudunk másokon segíteni. 

Címkék: Stuttgart - nők - világimanap -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!