Nagy Katalin váltja Novotny Zoltánt a Prúsz elnöki tisztségében

Nagy Katalin váltja Novotny Zoltánt a Prúsz elnöki tisztségében

Share this content.

Szöveg: E. É., fotó: Takács Ferenc
Budapest – Tisztújító közgyűlést tartott április 3-án a Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz). A szervezet székhelyén, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa budapesti központjának emeleti tárgyalójában mintegy harmincan gyűltek össze, hogy éljenek a Prúsz alapszabályában is előírt törvényi kötelezettség gyakorlásának lehetőségével. A leköszönt elnökséget vezető Novotny Zoltán helyére a jelenlévők ismét egy ismert rádiós személyiséget, a 2012-ben Rát Mátyás-díjjal is kitüntetett Nagy Katalint választották meg a szövetség új elnökének.

A Magyarországi Református, Evangélikus, Baptista, illetve Metodista Egyház támogatásával tizenöt éve létrehozott szervezet elnöki tisztét a kezdetek óta Novotny Zoltán rádiós műsorvezető töltötte be. A héttagú elnökségen belül munkáját az utóbbi két ciklusban főként a nyomtatott sajtóban munkálkodó szerkesztő-újságírók segítették: alelnökként Faggyas Sándor, titkárként pedig T. Pintér Károly. Miután a leköszönő elnökség tagjai közül – betöltött tisztségére – senki sem kívánta újra jelöltetni magát, egy háromfős bizottság kapott megbízást arra, hogy (az általuk alkalmasnak vélt potenciális jelöltekkel való előzetes konzultáció után) javaslatot tegyen az új vezetőség személyi összetételére, beleértve a felügyelőbizottság és az etikai bizottság tagjait.

Természetesen magán a közgyűlésen is lett volna lehetőség újabb személy(ek) jelölésére, ezzel azonban senki sem kívánt élni. Tekintettel arra, hogy a jelölőbizottság minden posztra több személyt is jelölt (összességében pedig többeket, mint ahányan a héttagú elnökségben „elférnének”), a titkos voksolás procedúrája így is szerfelett időigényesnek bizonyult. Hogy ugyanakkor ez idő alatt sem hagyta el senki a termet, az nem utolsósorban a szavazatszámlálás idejére meghívott előadóknak volt köszönhető. A börtönmisszióban is aktív rádiós újságíró, Takács Ferenc a börtönben megtért korábbi bűnözőt, Száva Lajost hívta el bizonyságtételre a protestáns újságírók körébe… 

Mint a szövetség minden alkalmán, a tisztújító közgyűlés legelején is Krisztusra mutató gondolatokkal indult az együttlét. A nyitóáhítatot ezúttal a házigazda intézménynek, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának a főtitkára, dr. Fischl Vilmos tartotta. A szintén Prúsz-tag evangélikus lelkész a böjt valódi értelmére irányította a figyelmet.

Elnöki beszámolójában Novotny Zoltán nemcsak az elmúlt esztendőre, illetőleg a legutóbbi elnöki ciklus öt évére tekintett vissza, hanem – a jubileum okán – a másfél évtizede működő szövetség történetének egészére is. És nemcsak visszavonulását indokolta meg röviden, de felfedte azokat a biblikus ösztönzőket is, amelyek annak idején az elnöki tiszt elvállalására, majd e szolgálat tovább vállalására bírták. Bizonyságául annak, hogy a Protestáns Újságírók Szövetségét szívügyének tekinti, a nyugdíjazása óta is aktív sportújságíró ígéretet tett arra, hogy – erejéhez mérten – változatlanul kész segíteni a szövetség munkáját. 

A Prúsz nem túl rózsás anyagi helyzetéről is tájékoztató elnöki beszámoló számadatait a felügyelőbizottság nevében Bánó Attila elnök hitelesítette, míg a konkrét ügyekben vizsgálódásra az elmúlt évben sem kényszerült etikai bizottság jelentését Kádár Zsolttól fogadták el egyhangúlag a jelenlévők.

A jelölőbizottság előkészítő munkájáról annak elnöke, Béres Attila adott tájékoztatást, a több körben zajlott szavazási procedúrát a jelöltséget semmilyen posztra nem vállaló korábbi elnökségi tag, Kiss Sándor vezényelte le. A szintén Rát Mátyás-díjas újságíró elsőként azt az alapszabályban nem szereplő, ám „vastapssal megszavazott” javaslatot terjesztette elő, hogy a szövetség tiszteletbeli elnökként foglalkoztassa tovább a társadalmi munkában ellátott tisztségében példás odaadással helytállt korábbi elnököt. 

Novotny Zoltán – immár tiszteletbeli elnökként – olvasta fel a helyére jelöltek sorából visszalépő dr. Hafenscher Károly evangélikus lelkésznek, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Teológiai Tanszéke vezetőjének a levelét, aki sokirányú elfoglaltságára hivatkozva kérte tagtársai megértését az egyébiránt általa is rendkívül fontosnak tartott szövetségi munka vezetésére való megtisztelő jelölés visszamondása miatt.

Míg az utóbbi két ciklusban evangélikus elnöke, református alelnöke és evangélikus titkára volt a Protestáns Újságírók Szövetségének, addig az elkövetkezendő öt évben kálvinista páros áll a szervezet élén. A 2019. évi tisztújító közgyűlés a Prúsz elnökének Nagy Katalin rádiós műsorvezető-riportert, a Vasárnapi újság főszerkesztőjét, titkárának pedig dr. Bóna Zoltán református lelkészt, a Theologiai Szemle főszerkesztőjét választotta. A korábbi vezetőségből nemcsak a Magyar Hírlap és az Evangélikus Élet szerkesztője maradt tagja a hétfős grémiumnak Faggyas Sándor, illetőleg az alelnöknek választott T. Pintér Károly személyében, hanem a Magyarországi Metodista Egyház folyóiratának korábbi főszerkesztője, dr. Lakatos Judit is. A Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiumának főtitkára, dr. Kádár Zsolt nyugalmazott református esperes mellett – új tagként – a „baptista színt” Bödös Eszter, a Magyar Evangéliumi Rádió munkatársa képviseli a Protestáns Újságírók Szövetségének vezetőségében.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!