A szabadság két pillanata – A Metrum Ensemble Erzsébetvárosban

A szabadság két pillanata – A Metrum Ensemble Erzsébetvárosban

Share this content.

Fotó: Kocsány Kornél
Budapest – Fasor – A szabadság talán legfontosabb attribútuma a levegő. A zenei anyagoknak is ez, a levegőzés az egyik legsajátabb tulajdonsága. Ebben a böjti időszakban nagy lélegzetvételre készül a Metrum Ensemble. Ehhez a lélegzéshez-fellélegzéshez kapcsolódik az együttes munkájában nem először, de sosem elégszer, az énekhang, a kórus megjelenése: az énekhang, amely a zenei megszólalás non plus ultrája, igazi fellángolása.

2019. április 13. 19 óra // Fasori Evangélikus Templom (Budapest VII. ker., Városligeti fasor 17.)

A nagyszerű szlovák zeneszerző, Marián Lejava műveinek a Metrum számára kórusra és szólóhangszerekre készített „Budapest” változatában J. D. Morrison versszövegeiből is ez a fellángolás kínálkozik. A „Nostalgía” című műben a jelen múlttá nemesedését, „A szabadság két pillanata” című munkában pedig a lélek fölizzását foglalta hangokba az alkotó.

Bátor témaválasztásban Lejava nem marad el mindenki mestere, J. S. Bach mögött, aki zenéjével úgy közlekedik élet és halál között – és úgy idézi föl mindezt, a legfesztelenebbül lépegetve egyikből a másikba –, ahogy az ember a reggeli kávéját issza. 106-os kantáta ennek a velőt rázó természetességnek egyik leghíresebb példája.

Előjátékként nagy élő zeneszerzőnk álnéven szereplő, egy feltételezett, de sosem volt késő romantikus stílusban írt orgonaprelúdiumai hangzanak fel, ami után a mottó erejével szólal meg a spanyol reneszánsz sokat emlegetett, de ritkán hallott ura, Th. Luis de Victoria motettája: O magnum mysterium…

Az együttes bemutatkozásának hetedik évfordulója után nem sokkal, az indulást fémjelző élő zeneszerzők és a múltbeli zene mintát adó alapkövei segítik az alkotói lét egyetlen igazi perspektíváját: a mindenkori újrakezdést tetten érni.

Mindehhez felnőni és hangokban közvetíteni, ez az igazi előadói feladat. Nem csoda, ha az együttes tagjaihoz ezeknél a kivételes, nagyobb apparátust igénylő produkcában mindenki pótolhatatlanná. Mint ahogy a hallgató is az. Ezt üzenik közönségüknek a nagyhétre, és ennek az üzenetnek az otthona a János-passió után ismét a fasori evangélikus templom.

Ünnepi hangverseny Virágvasárnap előestjén

Eberhardt Wüllner: Preludiumok – orgonára

Luis de Victoria: O Magnum Mysterium – motetta

Marián Lejava: The Morrison Trilogy No.1 - Nostalgía

No. 2 - Two Moments of Freedom a “Budapest version” bemutatója

J. S. Bach: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit - Actus tragicus Kantata BWV 106

Előadók: a Metrum Ensemble szólistái és kamarakórusa

Borbély László - orgona

Kéringer László – tenor

Duffek Ildikó – mezzo

Rajk Judit – alt

Rákóczy Anna, Petrovics Anna – fuvola

Homoki Gábor, Farkas Éva – brácsa

Rózsa Richárd – cselló

Elek Szilvia – csembaló

Ács Bernadett szoprán

Erdélyi Ilona szoprán

Gaál Zsófia Anna szoprán

Víz Mária szoprán

Dakó Anna alt

H. Tóth Tünde alt

Szépszabó Melinda alt

Tóth Réka alt

Benő Gergely tenor

Hohmann Ádám tenor

Keresztessy Péter tenor

Benkő Pál basszus

Jólesz György basszus

Mekis Péter basszus

Művészeti vezető, vezényel: Rozmán Lajos

A belépés díjtalan, támogatói jegyek a helyszínen válthatók.

Az esemény Erzsébetváros önkormányzatának támogatásával jött létre.

A Metrum Ensemble Facebook oldala: https://www.facebook.com/QaartsiluniEnsemble/

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!