Különleges kiadvány készült a reformáció 500. évfordulója tiszteletére

Különleges kiadvány készült a reformáció 500. évfordulója tiszteletére

Share this content.

Forrás: koroshircentrum.hu
Gyula – A gyulai evangélikus templomban került bemutatásra a reformáció 500. évfordulója alkalmából készült forráskiadvány sorozat Békés megyei kötete.

A Sáfár Gyula és Kovács Eleonóra által szerkesztett kötet a „Dokumentumok az MNL Békés Megyei Levéltárból” címet viseli. A kötet a protestáns egyházak és a szocialista rendszer viszonyába nyújt betekintést az 1945 és 1990 közötti időszakban.

Az esemény a Gyulai Evangélikus Egyházközösség és az MNL Békés Megyei Levéltár szervezte közösen. A kötetet Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke és Korányi András püspökhelyettes, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára mutatták be.

A könyv olvasása során a kommunista egyházpolitika, az egyház és a hatalom közötti küzdelmekbe lehet betekintést nyerni. Megtudhatjuk azt, hogyan próbáltak túlélni az egyházközösségek az ötvenes években, hogyan tartottak házi istentiszteleteket ezekben az időkben.

 

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!