A Reformációi Emlékbizottság jövőbeli terveiről is beszélgettek az elmúlt ülésen

A Reformációi Emlékbizottság jövőbeli terveiről is beszélgettek az elmúlt ülésen

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – 2019. április 9-én az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában került sor a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottságának ülésére.

Krámer György országos irodaigazgató Máté evangéliumának 27. fejezetének 24. verse alapján tartott áhítatában Judica vasárnapjához kapcsolódva elmondta, hogy számára az ítélet sokáig kérdéses fogalom volt, mert mindig annak büntetés jellege került előtérbe, amit sokszor a világtörténelem folyamán manipulálásra használtak fel, és a rettegés képét idézte. Így az ebben rejlő, háttérben szunnyadó jó dolgok mindig elvesztek. Pedig jó lenne az ítélettel kapcsolatban azt is hangsúlyozni, hogy a hibáink miből indulnak ki és hogy hogyan tudunk a rosszból tanulni vagy profitálni. Jó, ha van, aki segít a cselekedeteim, gondolataim megítélésében és megújulási lehetőséget ad. Hiszen a megváltás felszabadítás arra nézve, hogy bátran szembenézzünk az ítélettel. Böjtben fontos önmagam megítélése és valami új elindítása, az újjászületés az életünkben – hangsúlyozta Krámer György. Az áhítatot a 385-ös ének keretezte.

Fabiny Tamás bizottsági elnök, elnök-püspök ezután tájékoztatást adott aktuális kérdésekről. Elmondta, hogy megjelent a Luther-rajzfilm képregényváltozatának első kötete, az eredeti alkotók munkája nyomán. 

Emellett Lengyelországban megtörtént a teljes Luther-rajzfilm sorozat lengyel változatának bemutatása, ahol a bemutatón Richly Zsolt és Pap Kinga Marjatta vettek részt. A kis létszámú egyház pályázik a 2023-ban rendezendő következő LVSZ-nagygyűlés házigazdaságára, a katolikus többségű ország számára ez különleges jelentőséggel bírna, különösen, fontos itt az evangélikus identitás különböző elemeinek hangsúlyozása. A tervek szerint az áprilisi könyvfesztiválon a rajzfilm további népszerűsítésére is sor fog kerülni. 

A Luther Válogatott Műveire rátérve megerősítésre került, hogy idén további két kötet megjelenése várható, Csepregi Zoltán szerkesztésében, a Galata levél és a Felelősség a társadalomért című könyv.

Az Evangélikus Budapest projekt állásáról Kertész Botond tartott vetített-képes beszámolót. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy május 8-ára az Evangélikus Országos Múzeumba konferenciát szerveznek, amelynek előadásaiból egy tanulmánykötet jelenne meg, majd ehhez kapcsolódva egy populáris topográfiát is készítenének, és egy bővebb adatbázis létrehozásán is dolgoznak.

Az ehhez kapcsolódó költségvetés megtárgyalása után a Megigazulásról szóló közös nyilatkozat (Augsburg, 1999) húszéves évfordulójának témája következett. A Lutheránus Világszövetség szeretné, ha az évfordulóra külön liturgiával készülnének az egyházközösségek, valamint ökumenikus nyitottsággal kerülne sor a megünneplésre.

Ezután még megtárgyalták a bizottsághoz beérkezett, reformációhoz kapcsolódó tervek támogatásáról szóló igényeket.

Felmerült az országos kórustalálkozó folytatásának gondolata is, ez a javaslat szerint az Egyházzenei Bizottság szervezésében 3–5 évente valósulna meg úgy, hogy egyházkerületi előválogatók után kerülne sor az országos rendezvény lebonyolítására.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!