Hatvanadik alkalommal rendezték meg az Európai Magyar Evangéliumi Ifjúsági Konferenciát

Hatvanadik alkalommal rendezték meg az Európai Magyar Evangéliumi Ifjúsági Konferenciát

Share this content.

Szöveg és fotó: Stermeczki András
Holzhausen – Holzahusenben a jubileumi 60. Európai Magyar Evangéliumi Ifjúsági Konferencián, előtte pedig a Nyugat Európai Protestáns Presbiteri konferencián vett részt Stermeczki András lelkész. Erről küldött szerkesztőségünknek személyes beszámolót.

Holzhausen, Észak-Rajna-Vesztfália dél-keleti csücskében, Hessen és Bajor tartomány közelében, szép fenyvesekkel tarkított dombvidéken található. A konferenciáknak ez a helyszíne az utóbbi időben. A presbiteri konferencián az ökumené állt a középpontban, az ifjúságin pedig a tanúságtétel dimenzióit járták körül (érthetően, hittel és ismerettel).

Az igen komoly hagyományokkal rendelkező jubileumi alkalomra előadóként kaptunk meghívást. A Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet presbitériumából többedmagunkkal érkeztünk április 13-án, péntek délután a németországi kékkereszt misszió egyik központjába. A résztvevők sokszínűségét mutatja, hogy érkezetek ide Svédországból, Hollandiából, Angliából, Svájcból, és természetesen az anyaországból is.

A presbiteri konferencián Merlás Tibor plébános, Varga Pál és Horváth Erzsébet református lelkész, Joób Olivér és K. Remport Péter evangélikus lelkész szolgált, valamint a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasaként jó magam. Érdekességként említendő, hogy a konferencián nyolc KCSP  (Kőrösi Csoma Sándor program) ösztöndíjas is megjelent. Adamek Norbert és felesége Adamekné Németh Zsófia, valamint Deli Csanád Hannoverből, Pőcze István Göteborgból, Némethné Scherman Piroska Mária Hilversumból (Hollandia), Ráksi Lajos Mannheimból valamint jómagam feleségemmel, Krisztinával Stuttgartból.

A presbiteri és az ifjúsági konferencia a virágvasárnapi istentiszteleten egymásba ért, így azon a szép délelőttön több mint kétszázan állhattunk össze a mellékelt csoportképre. Az ifjúsági konferencia előadói közt szintén a két nagyobb protestáns felekezet képviselő kaptak felkérést, többek között Lampert Gábor evangélikus lelkész Siófokról és Szabó István református püspök a budahegyvidéki gyülekezetből.

A délelőttök bibliatanulmányokból és előadásokból, a délutánok gyermekfoglalkozásokból és fakultatív programokból álltak, melyek a reggeli és esti áhítatokkal kereteztettek. Három kiállítás is helyet kapott a konferencián. A jubileumi alkalomra összeállított EMEIK 60 évét bemutató képes történelmi visszatekintés a klubszobában volt látható, a Magyar Feltalálókat bemutató rollex a nagyteremben, és a GYÜMI-től adaptált interaktív passió pedig a gyerekjátszóban. Az ifjúsági konferencia a hagyományok szerint nagyhét végéig, azaz nagypéntekig tart. A közösségépítő és lélekemelő napokból sokunk töltekezett és erősödött, akár a magyarság összetartozása terén, de még inkább a közösség ereje által. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!