Rekviem egy katedrálisért

Rekviem egy katedrálisért

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Harmati Béla László
Megrázó hír kavarta fel a nagyvilágot. A párizsi Notre-Dame-székesegyház április 15-én este 7 óra körül lángokba borult, és órákon keresztül égett. Harmati Béla Lászlónak, az Evangélikus Országos Múzeum igazgatójának gondolatait osztjuk meg a szörnyű katasztrófával kapcsolatban.

Döbbenettel néztem a tegnapi híradásokat, ahogy a lángoló párizsi Notre-Dame képeit vetítették. A nyugati kereszténység egyik szimbóluma, a gótika egyik legimpozánsabb emléke szinte percek alatt leégett. Öthajós hosszháza, égbeszökő, karcsú oszlopai, csúcsíves árkádjai, sisak nélkül, befejezetlenül marad két tornya, áttekinthető tagolása vonzza a tekintetet, és áhítatot kelt. Faragott kőcsipkéi, három gazdagon díszített kapuja és ólomüveg rózsaablaka mindenkit ámulattal töltött el egykor és ma is – mindeddig. A Maurice de Sully püspök által megálmodott katedrális nemcsak turistalátványosság, hanem vallási központ Párizs szívében. Története, viszontagságos sorsa összeforrott a franciák és tágabb értelemben a nyugati kereszténység életével.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!