Jótékonysági koncert volt a mátyásföldi templomért

Jótékonysági koncert volt a mátyásföldi templomért

Share this content.

Szöveg: Vető István, videó: Győri András Timótheus
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház, a Pesti Egyházmegye és Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat támogatásával templom épül Mátyásföldön. 2019. április 19-én jótékonysági koncert keretében szerveztek gyűjtést a templom javára.

Mátyásföld evangélikus temploma Sándy Gyula tervei alapján 1944-ben épült a mai Erzsébet-ligetben, de a háború miatt a toronysisak már nem készült el. A szovjet főparancsnokság az '50-es években ezt a területet foglalta el. A templom használhatatlanná vált. Az akkori lelkész közbenjárására az épületet lebontották, anyagát a mai helyére szállították. Ifj. dr. Kotsis Iván tervei alapján nagyon szerény külsővel építették újjá, de belső tere megőrizte eredeti hangulatát. Hosszú évtizedek álma valósult meg, amikor Krizsán András Ybl-díjas építészmérnök megtervezte a templom új tornyát. A jelentős önerőn kívül a költségek egyharmadát a Magyarországi Evangélikus Egyház támogatása fedezi, a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat pedig ötmillió forinttal járult hozzá az építkezéshez. A harmadik ütem munkálataihoz szervez most gyűjtést a Cinkotai Evangélikus Egyházközség.

Így került sor nagypéntek ünnepén arra a jótékonysági hangversenyre, amelyet a cinkotai gyülekezethez tartozó Magyar Gábor, az Ars Antiqua Kamarazenekar vezetője ajánlott fel. Műsorukban részleteket adtak elő Haydn Jézus hét szava a kereszten című oratóriumából, az igehirdetés után pedig Pergolesi Stabat Mater című kantátáját szólaltatták meg. Az érdeklődők megtöltötték a templomot – köszönjük adományukat! Egyúttal köszönetet mondunk a Cinkotai Földművelő Szövetkezet és a Cinkotai Gazdakör Egyesület támogatásáért is.

Az elkövetkező időben további rendezvények is várhatók a mátyásföldi építkezés segítése érdekében.

Ön is támogathatja az építkezést, az alábbi számlaszámra történő pénzadomány utalásával: OTP Bank Nyrt. – 11716008-20081548

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!