Megélni Isten közelségét – Hálaadás a megújult beledi templomért

Megélni Isten közelségét – Hálaadás a megújult beledi templomért

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Beled – Teljes körű felújításon esett át és két Tiffany-üvegberakásos ablakkal is gazdagodott a beledi evangélikus templom. Az elvégzett munkáért ünnepi istentisztelet keretében adott hálát a gyülekezet 2019. április 13-án. Az alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiát Ihász Beatrix helyi lelkész, a soproni egyházmegye esperese végezte.

Közreműködött Kapuvár Város Fúvószenekarának kamaraegyüttese, illetve a Beledi Általános Iskola kórusa, Kőszegi-Németh József igazgató vezényletével.

A meghívón, illetve az egyik új ablakon is szereplő ige, Mt 28,20 alapján Szemerei János arról beszélt, hogy a templom Isten közelségéről tanúskodik. „A templom azért fontos, mert a közösség helye. Ahol nemcsak az egymással való összetartozását élheti meg a gyülekezet, hanem az Úrral való találkozást is” – fogalmazott. Majd hozzátette: fontos, hogy az épület az eredeti funkcióját, ezt a találkozási lehetőséget őrizze és gyakorolja.

Az istentisztelethez kapcsolódó közgyűlésen Buthi Ernő Gyula helyi felügyelő ismertette az 1806-ban felszentelt templom történetét, majd beszámolt a megvalósult munkálatokról. Az épület többek közt cseréptetőt kapott a régi pala helyett, lecserélték a nyílászárókat, szigetelték a padlásteret és a falakat, illetve napelemrendszert építettek ki. A mintegy negyvenmillió forint összköltségű felújítást pályázati támogatásból, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a soproni egyházmegye és a helyi önkormányzat segítségével, valamint a hívek adományaiból finanszírozták.

Ihász Beatrix helyi lelkész, esperes ezt követően köszönetet mondott a renoválást végző szakembereknek és minden önkéntes segítőnek. „Isten gondviselését láttuk abban, hogy sokszor az utolsó pillanatban adott megoldást” – hangsúlyozta.

Ezek után jókívánságait fejezte ki a közösségnek Sümeghy Péter egyházmegyei felügyelő, Béres László, a gyülekezet korábbi lelkésze, Smudla Tamás helyi római katolikus plébános, valamint Major Jenő polgármester. Az egyházkerület elnöksége nevében a Beledről elszármazott Rátz András kerületi másodfelügyelő szólt.

Az ünnepség a helyi kultúrházban tartott szeretetvendégséggel zárult.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!