Bajcsy-Zsilinszky Endre életútját elemezték

Bajcsy-Zsilinszky Endre életútját elemezték

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény által szervezett Evangélikus örökség – Gyűjteményi esték című sorozat legutóbbi alkalmán Bajcsy-Zsilinszky Endre különleges életútja állt a középpontban. A 2019. április 24-én tartott rendezvényt Prőhle Gergely nyitotta meg és moderálta.

Beszédében az országos felügyelő kifejtette, hogy evangélikus hitsorsosaink emlékének ápolása különleges feladatot ró egyházunkra.

„Meg szeretnénk mutatni, milyen különleges életutak vannak, amelyeket nem lehet leegyszerűsített ideológiai jelzőkkel definiálni, vagy ilyen-olyan címkékkel jellemezni a nemzeti történelemben” – mondta, jelezve azt is, hogy az egyes egyéniségek élete történeti tények sorozatából épül fel, körültekintően kell elemezni nemcsak az egyén személyiségét, gondolatait, hanem azt a történelmi helyzetet, hátteret is, amelyben az illető élt és alkotott.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy egyházunk szeretne közbenjárni az ügyben, hogy Bajcsy-Zsilinszky Endre szülőhelyén, Szarvason is méltóképp mutassák be az ő alakját.

Kiemelte azt is, hogy ez a konferencia egy olyan 1905-ben emelt épületben fog zajlani, ahol egymás felett helyezkedik el Luther Márton végrendelete, az országos könyvtár és a templom, így ez az alkalom is Isten szeme előtt zajlik majd.

Ezután Szarka László a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének történésze mutatta be az intézetük idei első kötetét, Bartha Ákos Bajcsy-Zsilinszky Endre: Életút és utóélet című hatszáz oldalas nagymonográfiáját. A könyvvel kapcsolatban Bajcsy-Zsilinszky életének sorseseményeit emelte ki, szarvasi születésétől a sopronkőhidai kivégzéséig. Elmondta, hogy kivégzésekor az evangélikus lelkésztől testvéri csókkal búcsúzó Bajcsy-Zsilinszky ezzel nemcsak a lelkésztől, hanem egyházától is búcsúzott, és ezt fontosnak tartotta akkor és ott az utolsó pillanatokban is megjegyezni. „Ha jellemezni kellene Bajcsy-Zsilinszky egy hiperaktív, grafomán, messianisztikus, nacionalista, fajpolitikai nézeteket valló, népfronti és kisgazda érzelmeket is tápláló személyiség volt” – tette hozzá.

Szlovák származású volt apja révén, de fontosnak tartotta a magyarosodást, az asszimilációt.Mély szerepet játszott életében az 1911-ben Áchim L. András meggyilkolása, amelyet testvérével együtt követtek el, ám felmentést kaptak. Ennek különböző olvasatait (családi háttér, osztálygyilkos, helyi körülmények, klánok) a szerző részletesen elemezte könyvében, ahogyan azt is, Bajcsy-Zsilinszky pártokban való szerepvállalásait mi motiválta. Tudatos politikus alkat volt, aki próbált élni a felkínálkozó lehetőségekkel, bármely politikai oldalról is jött az. Halála után zaklatott kultusza jellemezte azt a korszakot.

Ezután került sor arra a kerekasztal beszélgetésre, amelyet Kertész Botond történész vezetett, beszélgetőtársai pedig a könyv szerzője, Bartha Ákos, valamint Szarka László és Ablonczy Balázs történészek voltak. Szó volt Bajcsy-Zsilinszky evangélikus kötődéséről, az Áchim-ügy szálairól, de részletesen elemezték a további életfordulatokat, azok hátterét is.

Megállapításra került, hogy Bajcsy-Zsilinszky személyének kapcsán olyan fogalmakat is körbe kell járni, amelyek mind a mai napig érzékenyek, így a fasizmus, az ellenforradalom, antiszemitizmus, kommunizmus, magyarosítás, fajelmélet, fajvédő gondolatok és a két világháború közötti szellemi mozgalmak. Megegyeztek abban, hogy történészként kell viszonyulni ezen fogalmakhoz, meg kell vizsgálni a kortárs mögöttes tartalmakat, de szükséges ezekről beszélni.

„A múlt rekonstruálása összetett, nyomasztó, de szép feladat, sokszor heroikus munka a történészek számára. A jelen kötet egy olyan hús-vér embert ábrázol, akit nem hősként, szentként, mártírként, történelmi bábként kell értékelni, hanem élő emberként a maga hibáival és értékeivel. A könyv jelen perspektívámat tartalmazza, ami persze később akár további vizsgálódás után változhat is.” – mondta a szerző, Bartha Ákos.

Az alkalmon Kertész Dóra Bartók Béla műveiből adott ízelítőt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!