Az autizmus tükröt tart elénk – Beszélgetés a Napi felhő című kötet szerzőjével

Az autizmus tükröt tart elénk – Beszélgetés a Napi felhő című kötet szerzőjével

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Harmati Dóra
Egyre többen vannak, akik érintettként bepillantást engednek az autizmussal élők mindennapjaiba, megmutatják, mivel és hogyan gazdagítja világunkat az autizmus. Kutyifa Anikót a Felhők – ahogyan ő nevezte el tanítványait – folyamatosan arra ösztönzik, hogy a megszokott keretekből kilépve gondolkozzon. Napi felhők című, a Facebookon megjelent kis anekdotáit egybegyűjtő kötete nemrégiben jelent meg a Luther Kiadó gondozásában. A gyógypedagógus szerzőt kérdeztük.

– Hogyan születtek a Napi felhő történetei?

– Gyógypedagógusként autizmussal élő gyermekekkel foglalkozom Kiskőrösön. Körülbelül másfél évvel ezelőtt egy kedves és humoros szituációt #napifelho jelzéssel kiírtam a közösségi médiában az oldalamra. Ettől a naptól kezdve figyelni kezdtem a gyerekeket ezzel a szemmel is. Közös történeteinket, vicces vagy tanulságos mondataikat feljegyeztem. Sok pozitív visszajelzés érkezett arra vonatkozóan, hogy az autizmussal élő gyermekek eltérő gondolkodása, kommunikációja üzenetet közvetít az olvasók számára. Lassanként bennem is megfogalmazódott, hogy ezek a kis anekdoták akár lehetnének napjainkban a társadalmi szemléletformálás, az elfogadás, az autizmustudatosság részei is az ismerőseim számára.

– És hogyan lett végül könyv ezekből a bejegyzésekből?

– 2018 novemberében keresett meg Antal Bálint, a Luther Kiadó vezetője, aki ezekben az üzenőfali bejegyzésekben egy könyv lehetőségét látta meg. Végtelenül örültem ennek, így napokon belül megszületett a kötet bevezető része, és húgom, Kutyifa Ágnes nekilátott a grafikák elkészítésének. A kötet megszületésében nélkülözhetetlen segítséget nyújtott Havasi Ágnes, az Autizmus Alapítvány tanára, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának oktatója, aki a könyv szakmai lektoraként támogatott az írás során és az azóta eltelt időben is. Mind a bevezető, mind a rajzok pozitív fogadtatásra találtak a kiadónál, így megkezdődött a munka, hogy a kötet megjelenhessen 2019 áprilisára, és az autizmus világnapján, 2-án már kezükbe is vehessék az olvasók.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!