Interaktív keresztút Württembergben

Interaktív keresztút Württembergben

Share this content.

Szöveg és fotó: Stermeczki András
Stuttgart – Holzhausen után a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet tagjai számára Heilbronnban és Stuttgartban is látható és formálható volt az az interaktív keresztút, amelyet a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziós Osztálya (GYÜMI) szerkesztett és bocsátott rendelkezésre. A keresztút Jézus szenvedéstörténetét mutatja be meditatív és elgondolkodtató formában.

Mit jelent számunkra a PASSIÓ, ha egyáltalán értjük a szó jelentését? A tudatlan és felületes szemlélő elsőre talán egy kedvelt időtöltésre gondolna, de egyáltalán nem erről van szó. Ellenkezőleg. A passió súlyos és nyomorúságos érzéseket mutat meg, melynek ma is kemény és bennünket is érintő üzenete van. A szó egyszer és mindenkorra Jézus szenvedéstörténetét jelenti. Azt mutatja meg, hogy mi mindenen kellett keresztülmennie az Emberfiának, mielőtt ártatlanul életét adta az emberekért a Golgota keresztjén. Noha ez egy történelmi tény, de mégis mindmáig a bűnös embert jellemző és jövőjét meghatározó cselekedetről van szó. Hogy ez így van, arra bizonyíték ez az interaktív keresztút is, hiszen a résztvevők maguk is cselekednek. Azaz a kiállítás állomásai (stációk) úgy vannak megszerkesztve, hogy kinek-kinek ott nem csupán gondolkodni, de véleményt formálni, választani és adott esetben cselekvő módon dönteni kellett. Te kit választanál? Jézust vagy Barabbást? Elengednéd vagy megfeszítenéd? Helyezd a követ abba a serpenyőbe. Milyen imakérésed van? Írd a kis papírra és dobd a ládába!... Nagypénteken Heilbronnban az istentisztelet után volt végigjárható a tizenkét állomás, Stuttgartban pedig húsvét ünnepén. Az utolsó stáción egy kiszáradt és művészien megfaragott körtefa törzse volt látható Gyimesfelsőlokról, amely a kereszten szenvedő Krisztust ábrázolta. Csodálatos módon a következő évben ez a kiszáradt körtefa kihajtott, leveleket és gyümölcsöt hozott. Ez a csoda ma sem más mint húsvét, a feltámadás és az élet csodája! A résztvevők többsége szimbolikusan egy-egy levelet ragaszthattak egy ágas fára, melyen erre a kérésre adtak választ: mit jelent számodra Jézus személye? Ezt követően a Honnan veszed a bátorságot? című, megrázó rövidfilmmel zárult az alkalom.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!