Michael Chalupka lett az új osztrák evangélikus püspök

Michael Chalupka lett az új osztrák evangélikus püspök

Share this content.

Forrás: evang.at alapján szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Bécs – Az Ausztriai Evangélikus-Lutheránus Egyház új püspöke Michael Chalupka (59) lett, miután 2019. május 4-én, pénteken a zsinat delegáltjai a szükséges kétharmados szavazattal őt választották meg a 12. körben. A további jelöltek Andreas Hochmeir és Manfred Sauer voltak. Az új püspök Michael Bünker püspököt váltja, miután ő nyugdíjba vonul. Az új püspök szeptember elsejétől veszi át hivatalát.

„Megválasztásomat örömmel és hálával fogadom el” – mondta Michael Chalupka röviddel azután, hogy nyilvánosságra hozták a választás eredményét. Mivel az osztrák evangélikus egyházban is számos tradíció van, közös feladatnak tartotta a püspök, hogy egymás között hidakat építsenek.

Michael Chalupka 1960-ban született Grazban, majd Bécsben és Zürichben tanult teológiát. Lelkészként először Mistelbachban tevékenykedett, stájerországi valláspedagógiai szakfelügyelő volt, majd 1994 és 2018 között ő volt az igazgatója az osztrák egyházi szeretetszolgálatnak, a Diakóniának, és vezetője a diakóniai képzésnek.

Chalupka a növekvő szekularizációt, a hittől és egyháztól való elfordulást tartja az evangélikus egyház egyik központi kihívásának. „Hitünk nem a saját tulajdonunk, amit úgy alakíthatunk, mint a saját konyhakertünket, hanem Isten ajándéka, ami szolgálatba állít és képessé tesz bennünket arra, hogy bátran legyünk a diaszpórában is egyház” – nyilatkozott Chalupka. A plurális társadalomnak is szüksége van olyan helyekre, mint a templom, ahol olyan, egymástól különböző emberek találkozhatnak egymással, akik egyébként nem keresnék egymással a kapcsolatot. A korábbi diakóniai igazgató utalt az egyház és a diakónia szerepére is, amikor azt fejtette ki, hogy az egyik a másik nélkül nem lehetséges és a diakóniai elkötelezettség az egyház fejlődésének lényeges része lehet.

A megválasztása után tartott sajtótájékoztatón Chalupka hangsúlyozta, hogy új püspökként mielőtt beszélne, mindig az odafigyelést tartja majd egyik legfontosabb feladatának. Emellett hangsúlyozta, hogy a teremtésvédelem kérdését is előtérbe helyezi majd, ebben szeretne evangélikus egyházként és gyülekezetként élen járni.

Leköszönő püspökként megszólalt Michael Bünker püspök is, aki nagy lépésként értékelte Chalupka megválasztását, és kétharmados támogatottságát úgy értékelte, hogy az egyház felelősei mögötte állnak. Az egyház kihívásai nagyok, de tudja, hogy Michael Chalupkánál jó kézben lesznek a dolgok, és a jó úton fognak járni a jövőben.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!