Huszonöt éves lett a nyíregyházi „versünnep”

Huszonöt éves lett a nyíregyházi „versünnep”

Share this content.

Szöveg: Kecskeméti Zsuzsanna
Nyíregyháza – Negyed évszázados hagyományra emlékeztek az „Úr érkezése” országos ökumenikus szavalóversenyen a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban, 2019. április 26–27-én.

Az egyházi gimnáziumok újraindulása idején, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója, dr. Bánszki István életre hívott egy olyan kezdeményezést, ami először teremtett kapcsolatot az egyházi fenntartásba visszatérő iskolák között. Egy olyan többnapos versünnepet álmodott meg, amelyen a diákok az irodalom szépségén keresztül kerülnek kapcsolatba Istennel. Teret és időt teremtett arra, hogy hosszú évek után felhangozhassanak olyan versek, melyeknek a témája a hit. Az elmúlt években több száz fiatal szavalta a magyar és a világirodalom legszebb Istenes verseit. 

Ennek a csodálatos elhívásnak a történetét foglalta jubileumi emlékkönyvbe Haizer Tiborné a gimnázium humán munkaközösségének vezetője és Pinténé Kosina Judit, a gimnázium könyvtáros tanára. A kötetet a verseny döntőjének szünetében mutattak be a nagyközönségnek.

Az idei, huszonöt évre visszatekintő verseny kötelező anyaga is az emlékkönyvben szereplő, az elmúlt huszonöt évben többször felhangzó, a diákok által legkedveltebb ötven alkotás két darabja kellett, hogy legyen. 

A két napos rangos versenyen az ország minden részéből érkező, tizennégy tanuló mérte össze a tudását. A verseny győztese, az Aszódi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium tanulója, Győrfi Krisztán lett. 

Az „Úr érkezése” versenye már második éve egészül ki az EPSZTI magyar nyelv és irodalom tantárgygondozói szakmai programjával. A magyartanári ankét témája ebben az évben az irodalom- és nyelvtanórán tanítható evangélikus tartalmak kérdésköre volt, valamint ehhez kapcsolódóan megismerhették a résztvevők a már elkészült több mint kétszázötven oldalas ajánlást, valamint kipróbálhatták a kapcsolódó elektronikus felületeket. 

A döntő napján ebben az évben két emléktábla avatására is sor került. A gimnázium volt tanulója, Kállay András főispán és gyermekei – köztük Magyarország egykori miniszterelnöke, Kállay Miklós – előtt tiszteleg a Szent István utcai épület homlokzatán elhelyezett emléktábla, melyet a család leszármazottai állíttattak, és személyesen avattak fel. 

A mellette elhelyezett márványtábla a Bessenyei Önképzőkörnek állít emléket, mely végigkíséri a gimnázium történetét és az iskola Kossuth Diák című lapjáról is megemlékezik. A táblát a Bessenyei Társaság Elnöksége avatta fel, és felszólalásukban megemlékeztek azokról az elnökökről, akiknek diákként, majd igazgatóként neve egybeforrt a gimnázium történetével.

A jubileumi versünnep méltó visszaemlékezés volt az irodalmi szempontból rendkívül változatos és széleskörű huszonöt évre, melybe belefértek evangélikus, református, katolikus költők, klasszikus és kortárs alkotók, a regionális, az országos vagy épp a világirodalmi istenes líra képviselői, sőt az ötszáz éves reformáció kapcsán még Luther-énekek is felhangzottak verselt formában az öreg alma mater falai között.

A gimnázium mindenkori közössége ezzel a jubileummal tiszteleg dr. Bánszki István előtt, aki a versennyel mementót állított az istenes és az evangélikus költészetnek, és egy erős, huszonöt éven át tartó kapcsot képezett az iskolák között. Erről a kitartó közösségről emléklapot adtak át a szervezők négy olyan gimnáziumnak, akik az elmúlt negyed évszázadban folyamatosan jelen voltak ezeken a versenyeken. Az aszódi, a bonyhádi, és a miskolci evangélikus gimnáziumok mellett, a Szent Imre Római Katolikus Gimnázium is megkapta az elismerő oklevelet.

A Kossuth Gimnázium vezetősége és tantestülete köszöni minden olyan iskolának az együttműködést, akik elmúlt huszonöt évben megtisztelték a versenyt részvételükkel, reményeik szerint az elkövetkezendő huszonöt évben is folytatódhat ez a szép hagyomány.

„AZ ÚR ÉRKEZÉSE” SZAVALÓVERSENY DÍJAZOTTJAI

ARANY MINŐSÍTÉS:

Györfi Krisztián /Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános iskola és Kollégium/

EZÜST MINŐSÍTÉS:

Marosi Ditta Andrea /Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium/

BRONZ MINŐSÍTÉS:

Bertus Bernadett /Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola/

Borsi Bianka /Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium/

Csökmei Patrik Péter /Szent Bazil Görögkatolikus Szakközépiskola/

Györfi Petra /Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános iskola és Kollégium/

Szentesi Kinga /Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI/

Szikszai Károly /Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium/

Szomor Abigél /Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Áltlános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium/

Szűcs Fanni / Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola /

Tángyes Annamária /Szent Bazil Görögkatolikus Szakközépiskola/

Tusnovits Martin /Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola/

KÜLÖNDÍJAK:

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatójának különdíja: Györfi Petra (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános iskola és Kollégium, Aszód)

KÖZÖNSÉGDÍJ:

Borsi Bianka (Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!