Németországban május második vasárnapja a hivatalos anyák napja

Németországban május második vasárnapja a hivatalos anyák napja

Share this content.

Szöveg és fotó: Stermeczki András
Stuttgart – Stuttgart Bad Canstattban a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezetben a hónap második heti istentisztelete után terített asztalok mellett köszöntötték a gyermekek az édesanyákat. Versekből, énekekből és rózsákból készített gazdag csokrot adtak át.
Az édesanyák köszöntésének évszázados, sőt évezredes hagyománya van. Már az ókori egyiptomi kultusznak is része volt ez, Izisz tiszteletéhez kötődően. A görögöknél ezt a tiszteletet Rhea, míg a rómaiaknál Cybele kapta. A még ennél is ősibb tiszteletre utaló amulettet azonban egy magyar régész, Szombathy József találta meg az ausztriai Willendorf-ban, amely bár csak 11 cm, de legalább húszezer éves. Tehát már a kőkorban is felismerték az anyaság csodáját és ennek tiszteletét.
Hivatalosan azonban sokkal később, a XX. sz. elején, 1914-ben ünnepelték először az édesanyákat, Anne M. Jarvis aktivista többéves munkájának eredményeképpen, amelyet ekkor Wilson amerikai elnök is elismert. Akkor május második vasárnapját választották erre a szép ünnepre. Magyarországon azonban a Mária-tisztelet kapcsán ez az ünnep, Petri Pálné vöröskeresztes aktivista közbenjárásával, május első vasárnapjára került. Innen az egy hetes különbség.
A Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezetben természetesen a német hagyományt követik, ezért 2019-ben, május 12-én volt ez az ünnepség. A Lutherkirche gyülekezeti termében, agapé keretében álltak a közösség elé a hittanos gyerekek versekkel és énekekkel. Ezt követően a jelenlévő édesanyáknak és szépkorú nagymamáknak a gyerekek rózsákat adtak át, és ráadásként a gyülekezeti népdalgyűjteményes füzetekből énekeltek közösen. Köszönet az anyukáknak, hogy segítették a műsort kis angyalaik közreműködésével!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!