Sokrétű, mégis egy közösség találkozása – Gyülekezeti nap Sopronban

Sokrétű, mégis egy közösség találkozása – Gyülekezeti nap Sopronban

Share this content.

Szöveg: Tóth Károly, fotó: Halász Alexandra és Kovácsné Tóth Anna, valamint Mátis Teodóra és Mátis Petra
Sopron – A hűvös, esős idő ellenére sem maradtak otthon a soproniak 2019. május 12-én, Jubilate vasárnapján. Négyszázan fordultak meg az evangélikus gyülekezeti nap sokszínű programjain.

A napot kezdő istentisztelet is különleges élmény volt, jóval többen voltak a templomban az átlagosnál, hiszen a vasárnap délelőtt szokásos négy helyett csak egy istentiszteletet tartottak. Személyes megszólító ereje volt a szerdai bibliaórai közösség szolgálatának: a záróének alatt olyan igéslapokat osztottak ki, amiknek egyik oldalára egy bibliai igét, a másik oldalára pedig egy rövid vallomást írtak arról, a bibliaórák során hogyan vált számukra érthetőbbé, élővé ez az igevers.

A sok választható program közül a legnépszerűbb Raffai Balázs líceumi tanár BibLab-előadása volt, ahol a látványos kémiai kísérletek nemcsak illusztrálták, de el is mélyítették a felidézett bibliai történetek üzenetét. Számos gyerek és szülő vett részt a hangszerekkel való ismerkedésben, Noé bárkájának elkészítésében, papírmerítésben, bőrkarkötők készítésében. Ezen a napon tartotta első soproni előadását a gyülekezet új bábcsoportja.

Megunhatatlan programnak bizonyult, hogy a templomtoronyban meg lehetett látogatni a harangokat, de volt igény a belvárosi evangélikus emlékek nyomába eredő sétára is.

Páratlan lehetőség volt, hogy Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban együttes énekese és dalszerzője vallott Krisztus-követéséről. Sok szülő hallgatta ámulattal Payrits Marianna pszichológus előadását a gyereknevelésről, és sokan vettek részt a nap bibliai igéjéről szóló beszélgetésen, a szeretetnyelvekkel való ismerkedésen is. A különböző gyülekezeti csoportok mellett jelen voltak az intézmények is, a három soproni evangélikus iskola diákjai énekeltek és zenéltek a nap során. A közös ebéd jobb alkalmat adott a kötetlen beszélgetésre, mint az évközbeni alkalmak előtti vagy azt követő találkozások.

Különböző istentiszteletekre és hétközi alkalmakra járók sokszor nem is tudják egymásról, hogy egy közösség tagjai, ezért nagy jelentősége volt annak, hogy ezen a borongós májusi napon sokféle találkozás valósult meg. A jelenlévők nemcsak embereket láthattak, hallhattak, hanem megtapasztalhatták Jézus Krisztus ígéretének valóságát: „íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”

Címkék: Sopron - gyülekezeti nap -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!