„Hangok nyelvén kapcsolódni az örökkévalósághoz”

„Hangok nyelvén kapcsolódni az örökkévalósághoz”

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu. Szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya, fotó: Csibi Szilvia
Jótékonysági koncert volt május 19-én, vasárnap este 6 órakor a Deák téri evangélikus templomban. Az orgonaest bevételével a Budakeszi Evangélikus Egyházközség templomépítését támogatják a jelenlévők. Egy különleges hangszerről és egy régi időket idéző istentiszteleti hangversenyről is beszélgettem Fassang László orgonaművésszel, a vasárnapi koncert előadójával.

Fassang Lászlót a Deák téri evangélikus templomban látogattam meg. Az oltártér mellett álló hangszeren, a torvaji műemlék orgonán gyakorolt éppen a vasárnap esti koncertre. 

Michelangelo Rossi, egy 17. századi itáliai zeneszerző egyik toccatáját gyakorolom. A vasárnapi koncertre két kategóriába válogattam az elhangzó műveket. Felcsendülnek majd megkomponált darabok a 17. századtól a 20. századig, másrészt az improvizációk területéről is kerül be zeneszám a műsorba. Ezek rögtönzött művek olyan témákra – dallamokra vagy bibliai témájú idézetekre –, amelyek kapcsolódnak a koncert tematikájához. Fabiny Tamás püspök úr igehirdetésére is felelni fognak az improvizációk.

Ez a kis hangszer eredetileg úgynevezett szószékorgonának készült, s közvetlenül a szószék mellett helyezkedett el a torvaji templomban. Ez azt jelentette, hogy a lelkész saját maga játszott rajta prédikáció előtt vagy után. Ez számomra kicsit szimbolikusan azt is jelenti, hogy a zene – a hangok nyelvén – ugyanolyan prédikációvá, igehirdetéssé válhat. Erre teszünk most egy izgalmas kísérletet Fabiny Tamással, aki felolvas egy idézetet a Bibliából, néhány gondolatot fűz hozzá, én pedig kommentálom a zene nyelvén.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!