Folytatódik az együttműködés a Mikkeli Egyházkerület és a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület között

Folytatódik az együttműködés a Mikkeli Egyházkerület és a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület között

Share this content.

Szöveg és fotó: Baranyay Csaba
Jyväskylä – Még 2014. február 16-án a győri öregtemplomban írta alá Szemerei János a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke és Seppo Häkkinen a finnországi Mikkeli Egyházkerület püspöke azt a testvér-egyházkerületi megállapodást, melynek célja a két egyházkerület közötti kapcsolat erősítése volt. Az akkori ünnepi alkalom óta öt esztendő telt el, melyben sok találkozás történt az egyházkerületek különböző csoportjai között munkatársi látogatásokkal, konferenciákon való részvétellel.

A 2014-ben aláírt testvérszerződésben megállapodtak a felek arról, hogy bizonyos idő elteltével felülvizsgálják az egyházkerületek közötti kapcsolat működését. Erre éppen egy évvel ezelőtt került sor, amikor a nyugati egyházkerület delegációja vendégeskedett finn testvéreinknél. Egyházkerületünk elnöksége Mészáros Tamás felügyelő és Szemerei János püspök, valamint Seppo Häkkinen püspök értékelték az elmúlt négy évet, és kölcsönösen megerősítették egymást abban, hogy folytatódjon az együttműködés. Ezt a szándékot mind a Mikkeli Egyházkerület, mind pedig a Nyugati Egyházkerület közgyűlése is megerősítette. 

Ezek után került sor 2019. május 18-án, szombaton a Jyväskyläben megrendezett Finn Egyházi Napok keretében a testvérkerületi szerződés megerősítésére. Az aláírást megelőzően mindkét egyházkerület püspöke hálát adott Istennek a kerületi kapcsolat általi gazdagodásért, és azért, hogy az egymásért való imádság, a személyes találkozások, és a különböző szintű együttműködés során igazi testvéri kapcsolat alakult ki.

A püspökök mostani találkozásuk alkalmával megosztották egymással örömüket és beszámoltak az egyházaikat, illetve a kerületek életét érintő kihívásokról. A finn zsinati döntés értelmében 2020 januárjától az eddigi legkisebb lélekszámú Mikkeli Egyházkerülethez kerül körülbelül százhúszezer egyháztag más egyházkerületektől. Ez a változás többek között érinti Lahti városát is, amely jövő évtől szintén a Mikkeli egyházkerült része lesz. Az új helyzet nem kis kihívást jelent a kerület vezetésének – tudtuk meg Seppo Häkkinen püspöktől.

A találkozó lehetőséget adott ugyanakkor más testvéregyházak vezetőivel – így az inkeri és az észt egyház püspökeivel – való tapasztalatcserére is. Az együttműködési szándék megerősítésének alkalmán jelen volt a jyväskyläi gyülekezet magyar testvérgyülekezetének négyfős delegációja is Debrecenből, akik testvérgyülekezetük meghívására vettek részt az egyházi napokon. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!